Građani EU za pridruživanje Srbije

Sve više građana zemalja EU podržava ulazak Srbije u Uniju, pokazuje poslednje istraživanje Evropske komisije "Eurobarometar".

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2006.

12:01

Default images

Rezultati istraživanja pokazuju da je 47 odsto ispitanika podržalo ulazak Srbije u EU dok je protiv bilo 39 odsto, piše "Blic" u izdanju od nedelje dodajući da takav rezultat predstavlja povećanje podrške Srbiji za osam procenata u odnosu na istraživanje od pre šest meseci.

Najraspoloženiji da Srbiju prime u EU su Grci, Slovenci, Šveđani, Danci, Kiprani i Holanđani, a ulasku se najviše protive Austrijanci, Nemci, Finci, Mađari i Italijani, pokazalo je istraživanje "Eurobarametar" urađeno u martu. Istraživanje Evropske komisije pokazalo je da, od zemalja Zapadnog Balkana, građani 25 zemalja EU najviše žele da im se pridruži Hrvatska, zatim Makedonija, SCG i na kraju Albanija.

Šef Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević ocenila je da je veća podrška građana EU rezultat toga sto sada iz Srbije ne stižu samo negativne vesti i dodala da tome ide u prilog i činjenica da Evropska komisija hvali napredak Srbije u pregovorima. Ona je rekla i da se sada vidi i spremnost Srbije da pregovara o statusu Kosova što nailazi na pozitivnu ocenu, da su ekonomski pokazatelji bolji ali i da je Srbija privlačna turistička destinacija za građane EU.

Generalna sekretarka Evrpskog pokreta u Srbiji Ksenija Milivojević kaže da istraživanje pokazuje da ponovo raste podrška proširenju Evropske unije i da u tome prednjače novoprimljene države.

Promenu stava Evropske unije prema Srbiji, direktor Medijum Galup agencije Srbobran Branković uzima kao važan razlog i promene stava gradjana Srbije prema Evropskoj uniji. Prema najnovijem istraživanju te agencije, za samo mesec dana promenio se odnos, i u Srbiji je više evroentuzijasta i realista nego evroskeptika i fobista. "Sada preovladava proevropsko stanovnište", rekao je Branković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: