SAD: Predlozi za Akcioni plan

SAD su Vladi Srbije, u dokumentu od 11 tačaka, preporučile stavke koje treba uključiti u Akcioni plan za saradnju s Hagom.

Izvor: B92

Nedelja, 30.07.2006.

10:44

Default images

Prema pisanju medija, SAD od srpske Vlade traže da u cilju nalaženja haškog optuženika Ratka Mladića budu privedeni, ispitani i u pritvoru zadržani: bivši šef Vojno-bezbednosne agencije Aco Tomić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore Branko Krga i Mladićev sin Darko.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Hagom Rasim Ljajić nije mogao da potvrdi da je bilo novih zahteva: "Mi smo u toku usaglašavanja i akcionog i operativnog plana kontaktirali sa predstavnicima i Haškog tribunala i Brisela i Vašingtona. U tim razgovorima dobili smo sugestije da bi ti planovi bili što operativniji i konkretniji, najveći broj sugestija je prihvaćen i ugrađen je kaoko u akcioni tako i u operativni deo ovog plana."

Vojno-politički komentator lista Politika Ljubodrag Stojadinović smatra da premijer Srbije Vojislav Koštunica neće rado prihvatiti preporuke SAD-a. On za B92 kaže da ideja o privođenju pojedinih ljudi, u ovom trenutku može da ima smisla samo kao pokušaj da se napravi neka vrsta aneksa akcionog plana, uz pritisak za koji se inače može smatrati da je neodoljiv. "Pretpostavljam da takva vrsta pritiska na ljude koji bi mogli da znaju gde je Ratko Mladić, ili su nekada znali, u ovom času nema smisla, zbog toga što pretpostavljam, takođe, da Brako Krga ni Aco Tomić u ovom času ne raspolažu podacima o kretanju Mladića, mada je Aco Tomić u trenutku kada je bio načelnik Službe bezbednosti u vojsci mogao da ima te podatke i verovatno ih je imao. Branko Krga je, po mom sudu, izvan toga, zato što načelnik generalštaba, kao ni danas, nema mnogo mogućnosti da kontroliše Službu bezbednosti", rekao je Stojadinović.

Stojadinović preporuku za privođenje Mladićevog sina Darka vidi kao klasičan pritisak na porodicu, sličan onom u Bosni i Hercegovini kada su hapšeni pojedini članovi porodice haškog optuženika Radovana Karadžića, i koji nije dao rezultate. "Ne verujem da će to na bilo koji način približiti ljude koji u operativnom smislu tragaju za Ratkom Mladićem, jer se ovde zapravo radi o prekidu te vitalne informacije o tome gde se on nalazi i na koji način tu akciju završiti do kraja. Izvršna vlast u Srbiji ne kontroliše tajne službe, mislim i na Vojnu-bezbednosnu agenciju i na Bezbednosno-informativnu agenciju, i da na jednom nivou, tamo gde izvršna vlast nije u stanju da prati onu vitalnu informaciju, prestaje mogućnost da ona dođe do Ratka Mladića i ja sam zbog toga skeptik u pogledu mogućnosti da on bude brzo uhapšen i priveden pravdi", objašnjava Stojadinović.

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte ocenila je da, po usvajanju Akcionog plana u Srbiji, prvi put postoji politička volja za hapšenje Ratka Mladića. "Ja bih, posle plana akcije, volela da vidim plan operacije. I volela bih da budem uključena u taj plan!", rekla je Del Ponteova u intervjuu za "Večernje novosti". Ona je rekla i da joj premijer Koštunica, prilikom njenog poslednjeg boravka u Beogradu, nije obećao da će uhapsiti Mladića, već da će joj ga predati. "Sećam se samo da mi je čvrsto stegao ruku i rekao mi da će mi dati Mladića i da će Mladić biti u Hagu", rekla je del Ponte i ocenila da su Koštunicu verovatno savetovali da će se Mladić predati i da je i on bio  obmanut i iznenađen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: