Mesić posetio napadnute povratnike

Tužilaštvo u Benkovcu podnelo je optužni predlog protiv četiri osobe koje su kamenovale kuće Srba u selu Biljani Donji.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 26.07.2006.

10:13

Default images

Žrtve napada je u Biljanima Donjim posetio predsednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je posle razgovarao sa njima izjavio novinarima da žrtve incidenta nisu samo te porodice, već i hrvatska država.

"Ovde se nije dogodio sukob na nacionalnoj osnovi, nego sukob baraba koje žele da isteraju te porodice zbog njihovog imanja, jer misle da se posle njihovog proterivanja niko ne bi usudio da kupi tu imovinu pa bi sami tako došli do nje", rekao je Mesić.

Mesić je poručio da hrvatska država ne može da toleriše nikakvo uzimanje pravde u svoje ruke niti "donošenje presuda u birtiji".

Tužilaštvo je protiv Z.B.(31), LJ.B.(44), D.Ž.(36) i I.D.(23) podiglo optužni predlog zbog krivičnog dela protiv vrednosti zaštićenih medjunarodnim pravom - rasne i druge diskriminacije, objavilo je Tužilaštvo na svom sajtu na internetu.

Tužilaštvo je predložilo i da se okrivljenima odredi pritvor zbog uticaja na svedoke i opasnosti od ponavljanja krivičnog dela. Oni se terete da su zajednički i u dogovoru, s ciljem da zaplaše srpske povratnike i prinude ih na promenu mesta stanovanja, juče u Biljanima Donjim bacali kamenje na četiri kuće i pored jedne izazvali požar.

Mesić i Tadić o incidentu

Predsednik Hrvatske obavestio predsednika Srbije da su uhapšene osobe koje su kamenovale kuće srpskih povratnika.

Stjepan Mesić je Borisa Tadića obavestio da su uhapšene osobe koje su napale kuće u Biljanima Donjim selu kod Benkovca. Mesić i Tadić su sinoć telefonom razgovarali o jučerašnjem incidentu, kada su kamenovane četiri srpske kuće i podmetnut požar u jednoj od njih. Tadić je pozdravio brzu reakciju policije Hrvatske i hapšenje izgrednika i napomenuo kako očekuje da će oni biti primereno kažnjeni.

Milorad Pupovac, poslanik Samostalne demokratske srpske stranke u Saboru Hrvatske, izjavio je da je reč o klasičnom primeru ne samo govora mržnje, već i vrste zločina iz mržnje, etnički motivisanog nasilja. "Na to nasilje, nažalost, lokalne vlasti ne reaguju, policija ne poduzima preventivne akcije, iako je imala debelih razloga da to napravi", kaže on.

Privedeni su Ljube Bašić, Denis Žilić, Ivan Duspara i Zoran Bilaver, a utvrđeno je da su svi, tokom napada, bili pod uticajem alkohola, pa su protiv njih podnete krivične i prekršajne prijave, a privedeni su istražnom sudiji Županijskog suda u Zadru. Kamenovane su kuće Svetozara, Nade i Danice Škorić i Sonje Kranjc. U Škorićevom dvorištu pre dve godine su pogaču lomili primijer Ivo Sanader i Milorad Pupovac, tokom posete srpskim povratnicima u zadarskom zaleđu.

Sonja Kranjc kaže kako je videla četiri muškarca kako prolivaju benzin po travi i pale je. "Videli su me kako stojim na prozoru i psovali mi majku četničku. Tada su kamenjem gađali krov i razbili nekoliko crepova, ali dvorišna vrata. Kasnije sam u dvorištu našla mobilni telefon u kom sam pročitala meni poznata imena osoba iz Škabrnje i videla slike nekolicine tih ljudi", rekla je ona.

Gradonačelnik Benkovca danas će posetiti selo. Napad je osudio i UNHCR.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: