Kovač: Ne razumem pitanja o moralu

Oskar Kovač, nekada istaknuti funkcioner SPS-a, od juče je član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.07.2006.

17:00

Default images

Deo stručne javnosti ne misli da je Kovač osoba kojoj treba poveriti reformu visokog obrazovanja, tako da ovaj potez države tumače kao jasan znak da je reforma i ne zanima.

Oskar Kovač je bio jedan od vodećih ekonomista SPS-a. 1992. bio je potpredsednik savezne vlade, posle oktobarskih promena bio je koministar za pitanja privatizacije, a pamte ga po tome što je omogućio brzopoteznu privatizaciju nekih velikih preduzeća.  

Kovač veruje da njegov izbor nema veze sa podrškom SPS-a Vladi Srbije, a kao primer navodi da su ga predlagali i za druge funkcije: "Ja već nekoliko godina nemam nikakvu funkcija ni u jednoj stranci, a pre nekoliko meseci sam zamolio da me izostave iz predloga za ulazak u Savet Narodne banke Srbije, jer je to stručno telo. I  tada je postojalo raspoloženje ove iste skupšine da me predloži."

Kovač ne misli da njegova politička biografija može da bude prepreka za angažmane na reformi obrazovanja. U Savetu, kaže Kovač, sede ozbiljni ljudi koji mogu da razdvoje politiku od posla koji treba da se obavi. A pitanja o moralu ne razume.

Srbijanka Trujalić, profesorka ETF i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete, kaže da je jasno da je reč o političkoj trgovini, jer je Kovač popunio mesto koje je bilo namenjeno Ljubomiru Madžaru, koga poslanici nisu izabrali jer je profesor BK univerziteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: