Kovač: Ne razumem pitanja o moralu

Beograd -- Oskar Kovač, nekada istaknuti funkcioner SPS-a, od juče je član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Izvor: B92
Podeli

Deo stručne javnosti ne misli da je Kovač osoba kojoj treba poveriti reformu visokog obrazovanja, tako da ovaj potez države tumače kao jasan znak da je reforma i ne zanima.

Oskar Kovač je bio jedan od vodećih ekonomista SPS-a. 1992. bio je potpredsednik savezne vlade, posle oktobarskih promena bio je koministar za pitanja privatizacije, a pamte ga po tome što je omogućio brzopoteznu privatizaciju nekih velikih preduzeća.  

Kovač veruje da njegov izbor nema veze sa podrškom SPS-a Vladi Srbije, a kao primer navodi da su ga predlagali i za druge funkcije: "Ja već nekoliko godina nemam nikakvu funkcija ni u jednoj stranci, a pre nekoliko meseci sam zamolio da me izostave iz predloga za ulazak u Savet Narodne banke Srbije, jer je to stručno telo. I  tada je postojalo raspoloženje ove iste skupšine da me predloži."

Kovač ne misli da njegova politička biografija može da bude prepreka za angažmane na reformi obrazovanja. U Savetu, kaže Kovač, sede ozbiljni ljudi koji mogu da razdvoje politiku od posla koji treba da se obavi. A pitanja o moralu ne razume.

Srbijanka Trujalić, profesorka ETF i nekadašnja pomoćnica ministra prosvete, kaže da je jasno da je reč o političkoj trgovini, jer je Kovač popunio mesto koje je bilo namenjeno Ljubomiru Madžaru, koga poslanici nisu izabrali jer je profesor BK univerziteta.

strana 1 od 80 idi na stranu