Ostrvo u centru grada

Beograd -- Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta živi na Velikom ratnom ostrvu, praktično u centru Beograda.

Izvor: B92
Podeli

Međutim, tek prošle godine to ostrvo je stavljeno pod zaštitu kao prirodno dobro, a ove godine Skupština grada je izdvojila 50 miliona dinara za njegovo sređivanje. Veliko ratno ostrvo, na ušću Save u Dunav, prirodni je rezervat retkih ptica, ali i biljaka i rečnih riba. Činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini grada čini to mesto jedinstvenim u Evropi.

Međutim, zbog radova na obalama, jedan broj ribljih mrestilišta je nestao. Na desetine ribljih vrsta koje žive u Dunavu mogle bi da na Velikom ratnom ostrvu nađu prirodno mrestilište, ali da bi se ostrvo privelo toj nameni neophodno je dosta zahvata. Orao belorepan, crna roda i mnoge barske ptice kojih nema nigde u Evropi, stanovnici su tog ostrva. Predviđeno je popisivanje vrsta koje su tamo nastanjene, a zatim će biti praćen prelet ptica preko ostrva. Cilj je napraviti mesto za prikupljanje tih retkih i zaštićenih ptica na Dunavu.

Veliko ratno ostrvo povereno je na staranje Gradskom zelenilu, koje je formiralo savet stručnjaka čiji je posao da osmišljava i kontroliše kako se sprovode projekti zaštite. Na Velikom ratnom ostrvu neće biti betona. Određene zone sadržavaće turističke sadržaje, planirano je i pravljenje mosta, konjičkog kluba, terena za mini-golf, ali samo po elaboratu, uz vođenje računa o kriterijumima i u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine. Celo ostrvo biće obeleženo, postojaće table sa oznakama za zone i sa uputstvom šta je dozvoljeno raditi na tom delu ostrva.

Predviđeno je da ostrvo bude otvoreno za posetioce sledeće godine.

Info

Bez prestanka napada u Libanu

Tel Aviv, Bejrut, Vašington, Beograd, Jerusalim -- Izrael je, uprkos četrdesetosmočasovnom primirju, nastavio napade na uporišta Hezbolaha i najavio novu ofanzivu.

Svet ponedeljak 31.07. 23:02 Komentara: 12
strana 1 od 426 idi na stranu