Ostrvo u centru grada

Veliki broj biljnih i životinjskih vrsta živi na Velikom ratnom ostrvu, praktično u centru Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2006.

16:52

Default images

Međutim, tek prošle godine to ostrvo je stavljeno pod zaštitu kao prirodno dobro, a ove godine Skupština grada je izdvojila 50 miliona dinara za njegovo sređivanje. Veliko ratno ostrvo, na ušću Save u Dunav, prirodni je rezervat retkih ptica, ali i biljaka i rečnih riba. Činjenica da se nalazi u neposrednoj blizini grada čini to mesto jedinstvenim u Evropi.

Međutim, zbog radova na obalama, jedan broj ribljih mrestilišta je nestao. Na desetine ribljih vrsta koje žive u Dunavu mogle bi da na Velikom ratnom ostrvu nađu prirodno mrestilište, ali da bi se ostrvo privelo toj nameni neophodno je dosta zahvata. Orao belorepan, crna roda i mnoge barske ptice kojih nema nigde u Evropi, stanovnici su tog ostrva. Predviđeno je popisivanje vrsta koje su tamo nastanjene, a zatim će biti praćen prelet ptica preko ostrva. Cilj je napraviti mesto za prikupljanje tih retkih i zaštićenih ptica na Dunavu.

Veliko ratno ostrvo povereno je na staranje Gradskom zelenilu, koje je formiralo savet stručnjaka čiji je posao da osmišljava i kontroliše kako se sprovode projekti zaštite. Na Velikom ratnom ostrvu neće biti betona. Određene zone sadržavaće turističke sadržaje, planirano je i pravljenje mosta, konjičkog kluba, terena za mini-golf, ali samo po elaboratu, uz vođenje računa o kriterijumima i u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine. Celo ostrvo biće obeleženo, postojaće table sa oznakama za zone i sa uputstvom šta je dozvoljeno raditi na tom delu ostrva.

Predviđeno je da ostrvo bude otvoreno za posetioce sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: