Očekuje se 30.000 Srebreničana

Sarajevo, Beograd -- U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti sahranjeno 505 identifikovanih Srebreničana.

Izvor: Beta
Podeli

Do sada je na tom mestu sahranjeno 1.937 identifikovanih žrtava. Učesnici marša Put slobode, organizovanog u znak sećanja na srebreničke Muslimane, večeras će stići u Potočare kako bi prisustvovali sahrani u Memorijalnom centru. Prema procenama Organizacionog odbora, očekuje se da će u Potočare doći više od 30.000 ljudi.

Učesnici marša krenuli su 7. jula iz Nezuka, preko planine Crni vrh do Liplja kod Zvornika, stazom koju su Muslimani iz Srebrenice prešli u julu 1995, u pokušaju da dođu do teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić pridružio se juče učesnicima marša. Tihić je rekao da se priključio maršu kako bi ličnim učešćem dao doprinos i podsticaj da se ne sme zaboraviti zlo koje se dogodilo. "Danas se sećamo hrabrosti ljudi koji su uspeli da pohodom od 100 kilometara dođu do slobodne teritorije. Nažalost, mnogi od njih na tom putu su ostavili živote, počinjeno je najveće zlo nakon Drugog svetskog rata u Evropi, počinjen je genocid u Srebrenici. Naša je dužnost da se toga sećamo i obeležavamo", rekao je Tihić.

U julu 1995, posle ulaska snaga bosanskih Srba u Srebrenicu, tada zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija, ubijeno je više od 7.000 mislimanskih muškaraca i dečaka.

Protest u crnini i ćutanju

Nevladina organizacija "Žene u crnom" organizovala je večeras u centru Beograda protest "U crnini i ćutanju", povodom obeležavanja 11 godina ratnih zločina u Srebrenici. Aktivistkinje te organizacije stigle su u Knez Mihailovu ulicu, kod restorana "Ruski car", uz pratnju jakih policijskih snaga koje su sve vreme obezbeđivale skup.

Oko 50 žena sat vremena je stajalo u polukrugu ćuteći i noseći bele ruže i transparente na kojim je na 11 jezika pisalo "Nikad više". Žene u crnom držale su i transparent sa natpisom "Da ne zaboravimo genocid u Srebrenici", kao i "Za sve žrtve rata".

Aktivistkinjama "Žena u crnom" jedan prolaznik je doviknuo "Ustaše!", dok im je većina ostalih koji su negodovali zbog protesta govorila: "Nije fer", "Gde su ostale žrtve", "A bratunačke žrtve", "Nije demokratski".

Inicijativa mladih za ljudska prava obeležila je 11. godišnjicu genocida u Srebrenici akcijama u devet gradova u Srbiji, u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Pančevu, Somboru, Kikindi, Novom Bečeju i Knjaževcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 25 idi na stranu