Karijera Vojislava Koštunice

U Beogradu je promovisana knjiga "Vojislav Koštunica - jedna politička karijera“.

Izvor: B92

Petak, 07.07.2006.

17:34

Default images

Nakon "Slučaja službenika Aleksandra Tijanića“, u Centru za kulturnu dekontaminaciju promovisana je knjiga o karijeri Vojislava Koštunice. Izdavač je Komitet pravnika za ljudska prava Jukom, a autori su istoričari Nebojša Popović i Kosta Nikolić.

Već sama naslovna strana knjige, na kojoj se osmehuje Vojislav Koštunica, svedoči da nije u pitanju panegirik jednom političaru, već nešto sasvim drugo. Autori, inače istoričari, obiljem dokumenata rekonstruisali su Koštuničinu političku karijeru od početka višestranačkog sistema u Srbiji do danas.

Predsednica Jukoma Biljana Kovačević-Vučo ističe da se ne radi o političkom obračunu, već o tome da javnost mora da analizira rad javnih ličnosti - pogotovo kada su one na tako važnim funkcijama. 

O ideologiji i političkoj filozofiji Vojislava Koštunice jedan od autora, dr Kosta Nikolić, kaže: "To je nacionalna ideologija, ali vrlo protivurečna, koja se prilagođava političkim promenama i menama. Ni ona se ne može definisati i prepoznati u jednom konzistentnom pravcu. Demokratski poredak, legalizam, sve to je pokazalo svoje naličje od 2000, a posebno od kad je postao premijer manjinske vlade. Ono što je jak uticaj, to je ono što se sociološki kaže evroskepticizam, to jest strah od Zapada, od kulture i civilizacije koja nam stiže sa Zapada."

Drugi autor, dr Nikola Popović, smatra da je teško govoriti o nekoj ideologiji, kao i da je Koštunica nastavio režim Slobodana Miloševića: "Moj generalni stav je da ovde gotovo ne postoji ideologija, da ovde možemo govoriti samo o tehnologiji vlasti. Da citiram jednog umnog čoveka, koji je primetio da ovde ne postoji klasična podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, već podela vlasti između medija i tajnih službi. On nastavlja režim Miloševića u personalnom smislu, to je ono što može sigurno i nepobitno da utvrdi istoričar. Pogledajte samo te kadrove, viđali smo ih u prethodnom režimu i nekim prethodnim režimima."

Pri pokušaju sagledavanja konsekvenci politike koju vodi Koštunica, dr Kosta Nikolić nije optimista: "Ja ću izneti svoj strah, ovo nije racionalno razmišljanje, već mišljenje običnog građanina koji živi u ovoj državi. Bojim se da nas ovo, ako se nešto drastično ne promeni, a nema naznaka da će se promeniti, vodi u izolacionizam, posebno posle osamostaljivanja Crne Gore i sve izvesnije mogućnosti da rešenje statusa Kosova i Metohije neće biti u skladu sa projekcijom srpske vlade."

Knjigu je Jukom objavio u ediciji "Javni dosije – protiv zaborava“, u kojoj je ranije objavljena knjiga o Aleksandru Tijaniću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: