IZIT: Preti dužnička kriza

Strane banke podigle tražnju građana za kreditima preko mogućnosti, što će dovesti do daljeg skoka inflacije, navode u IZIT-u.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 03.07.2006.

12:06

Default images

Direktor Instituta za tržišna istraživanja Miloje Kanjevac rekao je da se sada uzeti krediti vraćaju rastom uvoza robe široke potrošnje, koja se prodaje za pozajmljene strane pare. Prema njegovim rečima, zbog toga Srbiji, sem državne, preti dužnička kriza građana.

Saradnik IZIT-a Saša Đogović rekao je da se, prema procenama tog instituta, i pored nulte junske inflacije, do kraja godine očekuje dvocifrena inflacija, koja će se kretati od 13,5 do 14 odsto. On je rekao da se, prema anketi u kojoj je učestvovalo 200 različitih srpskih firmi, u narednom tromesečju ipak očekuje splašnjavanje inflatornih očekivanja, zbog pozivitnog kretanja na svetskim robnim berzama i tržištu nafte.

Đogović je upozorio da će posle letnjeg zatišja, prema prognozama, opet krenuti jačanje inflatornih tenzija u privredi. To je posledica još neotklonjenih uzroka inflacije, odnosno prevelike javne potrošnje, nezapočetog restrukturiranja javnih preduzeća i rasta zarada iznad rasta društvenog proizvoda. Kanjevac je rekao da junsku nultu inflaciju treba posmatrati relativno jer se inflacija zaustavila na 5,7 odsto od početka godine, a potrošnja je i dalje iznad rasta društvenog proizvoda, što je njen glavni pokretač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: