"Sindrom srpskih poraza"

Ljubljansko Delo ocenjuje da je jedna od srpskih posebnosti da najteži porazi bivaju slavljeni kao pobede.

Izvor: Beta

Petak, 30.06.2006.

11:24

Default images

List piše da je u društvu u kom skoro 80 odsto mladih nikada nije bilo u inostranstvu moguće dosta uspešno manipulisati ljudima, posebno njihovim nacionalnim osećanjima, graditi Potemkinova sela, pretvarati poraze u pobede i obratno.

"Tog sindroma nije se potpuno oslobodio ni predsednik Srbije Boris Tadić, ali u poređenju s premijerom Vojislavom Koštunicom barem nastoji da svojim političkim i diplomatskim delovanjem ne uzrokuje nove poraze. Tadić je jedini srpski političar koji je posle osamostaljenja Crne Gore već dva puta posetio Podgoricu, a prvi je posetio i Knin u Hrvatskoj, gde je 17. avgusta 1990. počeo oružani ustanak Srba, koji je na kraju prerastao u rat. Tadić je političar koji je svestan da Srbija ispraznim, povremeno i grubim optužbama na račun Evropske unije, SAD i drugih delova međunarodne zajednice, ponavlja Miloševićevu politiku, koja je Srbiju u prošloj deceniji skoro potpuno izolovala", piše list.

"Svet će prema Srbiji biti manje kritičan ako ona prebrodi nesporazume sa susedima, razvija prijateljske odnose s novim državama u susedstvu, s Crnom Gorom takođe, ako, dakle, bude gradila i jačala ugled nove samostalne Srbije. Međutim, za to je potrebno nešto ljubaznije lice nego što ga Tadić ovih dana pokazuje susedima, a Koštunica ga je na Kosovu i u Londonu dobrano iskrivio. Možda je u sadašnjoj srpskoj nesreći jedina sreća to da je vreme za obnovu novih bitaka na Kosovu definitivno prokockao režim Slobodana Miloševića i da Koštuničino istrajavanje na srpskom Kosovu kao obliku emotivnog prkošenja čitavom svetu nema ni najmanje veze sa stvarnošću", piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: