Basesku kritikuje Taričeanua

Predsednik Rumunije Trajan Basesku kaže da se kaje što je za premijera imenovao Kalina Popeskua Taričeanua.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2006.

11:42

Default images

"Prebacujem sebi što sam imenovao Kalina Popeskua Taričeanua za premijera. On ne obavlja svoj posao", rekao je Basesku reagujući na odluku Taričeanua da traži od Vrhovnog saveta odbrane povlačenje rumunskih vojnika iz Iraka.

Basesku je rekao da Taričeanu stavlja interese grupa iznad nacionalnog interesa i napao ministra finansija Sebastijana Vladeskua i predsednika Poslaničkog doma Bogdana Olteanua, takođe liberale, da su, kao i Taričeanu, povezani sa interesnim grupama. Besesku već duže ponavlja da u Vladi postoje interesne grupe.

Basesku je zahtev za povlačenje rumunskih vojnika iz Iraka, bez konsultovanja državnih institucija i stranih partnera, nazvao grubim napadom na nacionalni interes i potezom protiv međunarodnih odnosa. "Rumunija će to skupo platiti svojim kredibilitetom. Ne može se tako lako igrati spoljnom politikom, a Rumunija više ne može dati garancije da je država od poverenja", kaže Basesku.

Analitičari su događaje u vezi sa povlačenjem rumunskih trupa iz Iraka ocenili kao nastavak stalnog duela Basesku-Taričeanu. Nesporazumi predsednika i premijera odražavaju se i na odnos njihovih partija, Taričeanuove Liberalne i Baseskuove Demokratske stranke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: