Završena primopredaja tela Albanaca

Završena je primopredaja preostalih ostataka tela Albanaca koja su ekshumirana u tri masovne grobnice u centralnoj Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2006.

14:59

Default images

Na administrativnom prelazu Srbije i Kosova danas su UNMIK-u predata 22 identifikovana tela i 214 delova tela za koja se još uvek ne zna da li pripadaju već identifikovanim i predatim telima.

Kako je rekao predsednik Komisije za nestala lica Srbije Gvozden Gagić, ti posmrtni ostaci će biti prebačeni u centar za obdukciju u Orahovcu, gde će biti izvršena provera podataka o identifikaciji, dobijenih na Institutu za sudsku medicinu u Beogradu. 

Tela će zatim biti predata albanskim porodicama, a potom će biti sahranjena: "S obzirom na to da se radi o vrlo visokom procentu rešenih slučajeva, koji se kreće negde oko 95 odsto, zaslugom kvalitetno urađenih ekshumacija i obdukcija, kao i kvalitetno uzetim uzorcima za DNK, naravno ICNP, Međunarodna komisija za nestala lica je kvalitetno obradila krvne i koštane uzorke koja su dala poklapanje u skoro 95 odsto od svih pronađenih tela’’, rekao je Gvozden Gagić.

U Međunarodnoj komisiji za nestala lica kažu da je ta organizacija učestvovala od samog početka u procesu analiza DNK svih posmrtnih ostataka stradalih u ratnim sukobima na Kosovu, a posebno u procesu identifikacije tela iz masovnih grobnica u Srbiji, kazao je portparol te međunarodne institucije Vedran Persić.

‘’Međunarodna komisija za nestala lica asistirala je vlastima u Srbiji u procesu identifikacije tela koja su ekshumirana. Koristili smo metod DNK i na taj način pomažemo porodicama da reše sudbine hiljada nestalih iz oružanih sukoba. Na taj način doprinosimo osećaju smiraja za porodice koje napokon mogu da okončaju svoju potragu za nestalima. Isto tako pomažemo i društvu da se suoči s istinom koja se dogodila u proteklom periodu’’, rekao je Vedran Persić.

Primopredaji posmrtnih ostataka na administrativnom pelazu u Merdaru prisustvovali su članovi porodica, predstavnici Udruženja nestalih Albanaca na Kosovu, pripadnici KZK-a, čiji je počasni vod odao poštu stradalima.

Prema podacima Komisije za nestala lica Srbije, u tri masovne grobnice u centralnoj Srbiji - u Perućcu, Batajnici i Petrovom selu - ukupno je ekshumirano 836 tela kosovskih Albanaca, od kojih je identifikovano i porodicama predato 719, a kako naglašava predsednik Komisije za nestale Gvozden Gagić, očekuje se da će dodatnim testom DNK biti povećan broj identifikovanih posmrtnih ostataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: