Dijaspora kritikovala maticu

Dijaspora, na Vidovdanskim danima dijaspore u Srbiji, kritikovala vlast.

Izvor: Beta

Petak, 30.06.2006.

12:23

Default images

Predstavnik srpske dijaspore u Nemačkoj Predrag Rakočević izjavio je da dijaspora u Srbiju godišnje uloži šest milijardi evra i da su predstavnici dijaspore jedini stalni strani turisti u Srbiji koji značajno utiču na rast deviznih rezervi.

"Neka se ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić upita odakle mu tolike devizne rezerve kada nema stranih turista i kada je ekonomija loša i od čega dobro živi veliki broj stranih banaka u Srbiji. Ja ću vam reći da je to od redovnih donacija iz dijaspore", rekao je Rakočević.

On je rekao da je nezadovoljan što Vlada Srbije namerno koči razvoj srpskog izvoza održavajući "naduvan kurs dinara". "Nije zadatak srpske države da zadire u intimu dijaspore o količini novca kojim raspolaže jer će to zauvek ostati tajna. Nikome od nas nije ni na kraj pameti da prodamo svoju kuću i kapital uložimo u privredu koja je politički, zakonodavno i ekonomski, veoma nestabilna i u kojoj vlada neverovatna korupcija, koja je prodrla u sve pore društva", kaže Rakočević.

Predsednik udruženja Opstanak, za borbu protiv bele kuge u Srbiji, Marko Mladenović, rekao je da je stanje po tom pitanju u Srbiji katastrofalno. "Mi nestajemo jer u samo dva srpska okruga ima više rođenih od umrlih", kaže on.

Pomoćnik ministra za dijasporu Vukman Krivokuća naveo je da dijaspora godišnje daje Srbiji od tri do četiri miliona evra, a da je u novije vreme dijaspora u maticu uložila svega nekoliko desetina miliona evra. "Ako i strani investitori budu imali poverenja u srpsku ekonomiju, kao što ga ima naša dijaspora, onda nam ne predstoje svetli ekonomski dani", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: