Rešenje za Kosovo do kraja godine

Kontakt grupa je podržala nastojanje izaslanika UN Martija Ahtisarija da ubrza proces pregovora o rešenju statusa Kosova.

Izvor: B92

Petak, 30.06.2006.

07:54

Default images

Kako je agenciji Beta prenela saradnica funkcionera Evropske unije Štefana Lenea, Ahtisari je podržan i u nameri da pokrene neposredne pregovore o statusu Kosova, uz uporedne razgovore o decentralizaciji i drugim pitanjima nevezanim za sam status, a u kojima je dosad bilo malo uspeha.

Izvori Unije u Briselu su rekli da Ahtisari želi da u Beču 21. jula organizuje susret predsednika srpske vlade Vojislava Koštunice i kosovskog premijera Agima Čekua, kao i, ako je izvodljivo, sastanak predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog predsednika Fatmira Sejdijua.

Američki diplomata Nikolas berns ranije je rekao da SAD nameravaju intenziviraju napore kako bi do kraja godine bili završeni pregovori o statusu Kosova. "Veoma je važno da sada ubrzamo napore kako bi do kraja godine bili završeni teški pregovori o konačnom statusu Kosova", rekao je američki podsekretar na brifingu za novinare u Briselu uoči sastanka Kontakt grupe.

Berns je najavio "opipljivo intenziviranje američkih diplomatskih napora" i, u tom kontekstu, susret predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Vojislava Koštunice sa državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs "za dve nedelje u Vašingtonu". On je, međutim, kritikovao premijera Srbije Vojislava Koštunicu zbog izjave da će za Beograd "Kosovo zauvek biti deo Srbije" rekavši da takva izjava "nije pozitivna posle svega što se dešavalo na Kosovu 1997, 1998 i 1999."

Berns je pozvao lidere kosovskih Albanaca da se "usredsrede na stvaranje uslova na terenu za zaštitu prava srpske manjine", nakon što je poslednjih sedmica povećan broj napada na pripadnike te manjine. Američki diplomata ocenio je da premijer Kosova Agim Čeku "pokušava da ojača standrade koji treba da budu ispunjeni za zaštitu prava manjina" ali je dodao da je "jasno da se moraju preduzeti dodatni napori".

Američki diplomata rekao su SAD zaintersovane da Srbija "prebrodi ovu tešku godinu" i da bude integrisana u NATO i EU, kao i da žele da joj to prenesu.

G8: Multietničko Kosovo

Ministri zemalja G8 saglasili se o tome da Kosovo treba da bude multietničko.

Ministri inostranih poslova SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Kanade, Japana i Rusije, koji su se u Moskvi sastali u vezi s pripremama samita G8 idućeg meseca u Sankt Peterburgu, naveli su da Kosovo treba da ostane multietničko, a da rukovodstvo Kosova mora posebnu pažnju da obrati na ostvarenje standarda za nacionalne manjine koje je odredila međunarodna zajednica.

Ministri G8 su napomenuli da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nastavlja da se aktivno bavi tim pitanjem i potvrdili učešće Kontakt grupe u procesu određivanja statusa Kosova, a čiji se rad zasniva na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i preporukama i izjavama ministara na londonskom susretu 31. januara 2006. Ministri su podržali nastojanja specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN-a Martija Ahtisarija.

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov izjavio je na konferenciji za novinare da su ministri spremni da pruže podršku pregovorima Beograda i Prištine, uz učešće kosovskih Srba.

Petersen: Vidimo se...

Opraštajući se od poslanika Skupštine Kosova, odlazeći šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen rekao je da će se vratiti na Kosovo kada njihov san postane stvarnost. Petersen je ocenio da su pred institucijama, političkim partijama i građanima Kosova tri izazova, a to su vladavina zakona, ekonomski razvoj i multietničko Kosovo.

"Verujem da smo samo nekoliko meseci daleko od utvrđivanja statusa. Ubeđen sam da će status biti rešen tokom 2006, a to misli i Marti Ahtisari. Očigledno je, a i Kontakt grupa je to rekla, da rešenje statusa mora da bude prihvatljivo za većinu, ali je isto tako važno da većina shvati koje su želje manjina i da shvati da postoji i njihova odgovornost u vezi s prihvatljivim izborom rešenja statusa za manjine", kaže Petersen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: