Prvi biznis park u Srbiji

Izraelski investitori počeli su gradnju drugog dela prvog biznis parka u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

19:59

Default images

Erport siti na Novom Beogradu je investicija vredna 120 miliona evra, a u deo tog poslovnog grada koji je do sada završen uskoro se useljavaju velike kompanije koje posluju u Srbiji. Grad u gradu, kako ga zovu njegovi tvorci, trebalo bi da omogući biznismenima u Srbiji da na jednom mestu imaju sve što im je potrebno za sklapanje i vođenje poslova.

Izraelske firme Afrika-Izrael i Tadher u prvoj fazi izgradnje ovog poslovnog kompleksa uložile su 20 miliona evra a sada otvaraju gradilište za nastavak radova.  Izraelci odlučili su da grade u Beogradu bez obzira što Srbija još nije regulisala pravo stranaca da budu vlasnici zemlje na njenoj teritoriji: "Mi smatramo da je Srbija zemlja u tranziciji, a u zemljama u tranziciji uvek postoje određeni rizici za poslovanje. No, takođe verujemo da onaj ko dođe prvi u neku zemlju ima najviše šansi i da će biti nagrađen u poslovnom smislu. Zato smo spremni da preuzmemo taj rizik", objašnjava Gili Dekel, Erport siti Beograd.

Lokacija na Novom Beogradu izabrana je zbog blizine auto-puta i međunarodnog aerodroma. Dvadeset hiljada kvadrata već je izgrađeno, a kada sve bude gotovo, na mestu gde se nekada nalazio aerodrom, naćiće se poslovni prostor A kategorije, na ukupno 126 hiljada kvadrata: "Mi imamo jedan vrlo dobar sporazum po kome država Izrael garantuje svim njihovim investitorima da će im obezbediti sigurnost njihovih ulaganja u Srbiju i zato su mnogi investitori došli", kaže Velimir Ilić, ministar za kapitalne investicije.

Na izgradnji su angažovana srpska preduzeća Ratko Mitrović, Nisal, Mašinoprojekt i drugi. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj dodelila u Beču nagradu Erport sitiju, za najbolju grinfild investiciju u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: