Povoljniji stambeni krediti

Meridijan banka sklopila je ugovor sa Ministarstvom finansija o izdavanju stambenih kredita uz pomoć države.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.06.2006.

16:26

Default images

To je jedanaesta banka koja zajedno sa državom omogućava građanima da do stana dođu pod povoljnijim uslovima. Povoljne stambene kredite koje pomaže država do sada je uzelo 1.100 građana mlađih od 45 godina. Taj model predviđa da država obezbeđuje 20 odsto kredita sa godišnjom kamatom od samo 0,1 odsto, građani treba da daju učešće od 10 odsto, dok 70 odsto daje banka.

Stambeno kreditiranje uz podršku države podstaklo je konkurenciju banaka, a onda i pad kamatnih stopa. "Došlo je do pada kumulativne kompozitne kamatne stope, ona je sad na rekordno niskom nivou, kod nekih banaka je čak ispod 4 odsto, a što se tiče administrativnih troškova banke se takmiče, evo imamo jednu banku koja je te troškove svela na 0. To jeste cilj, da mi damo neke parametre, a da se banke takmiče i da pokušavaju svoje klijente da pridobiju specifičnim politikama da kod njih podignu stambene kredite", objasnio je ministar finansija Mlađan Dinkić.

Rata za stambeni kredit danas je niža za 30 odsto u odnosu na one koje su važile pre godinu dana. Za proteklih šest meseci broj ljudi koji su uzeli kredite veći je za 50 odsto. "Banka će pokušati novim modelom kredita da omogući da u početku klijenti plaćaju manje rate, a da kasnije, sa napredovanjem standarda biznisa, da se rate povećavaju, što bi im omogućilo da lakše otplaćuju kredite", rekao je generalni direktor Meridijan banke Tomislav Đorđević.

Ministar finansija najavio je da bi uskoro trebalo da budu rešene i nedoumice koje postoje oko primeni Zakona o hipoteci. Za sad kod Nacionalne korporacije mogu se osigurati krediti za izgrađene stanove i za stanove u izgradnji ako je investitor banka. Dinkić očekuje da će uskoro i ostali stanovi u izgradnji moći da se osiguravaju kod Nacionalne koorporacije za stambene kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: