Privremene dozvole boravka za žrtve

U Srbiji i zemljama regiona počela primena projekta dobijanja privremenih dozvola boravka za žrtve trgovine ljudima.

Izvor: FoNet

Četvrtak, 29.06.2006.

14:22

Default images

Projekat je započela Jedinica za borbu protiv seks trafikinga pri Paktu za stabilnost jugoistočne Evrope, a osim u Srbiji, primenjivaće se i u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji i Rumuniji. Koordinator antitrafiking programa Međunarodne organizacije za migracije Jovana Škrnjug kaže da su privremene dozvole boravka preduslov za kvalitetnu pomoć žrtvama i da podstiču žrtve da zatraže zaštitu.

"Uspostavljanje mehanizma privremene dozvole boravka u jugoistočnoj Evropi eliminiše mogućnost momentalne deportacije žrtava trgovine ljudima, koje se bez odgovarajuće dokumentacije tretiraju kao ilegalni migranti. Privremene dozvole boravka obezbeđuju i pravni osnov za pružanje pomoći žrtvama iz drugih zemalja", precizirala je Jovana Škrnjug na konferenciji za novinare.

Direktor Viktimološkog društva Srbije Vesna Nikolić kaže da je u 2005. Služba za koordinaciju zaštite žrtava identifikovala 54 žrtve seks trafikinga u Srbiji. "Njih 33 bile su naše državljanke, a 21 strana - osam Moldavki, šest Ukrajinki, tri Rumunke i po jedna iz Hrvatske, Rusije, Bugarske i Konga. Od ukupnog broja, bilo je 11 maloletnica", objasnila je Nikolićeva.

Ove godine je, prema njenim rečima, u Srbiji izdato 15 dozvola privremenog boravka žrtvama seks trafikinga, a u zemljama regiona izdato je 40 takvih dokumenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: