Preko "bubica" do indeksa

Moderni uređaji za "došaptavanje" mogu se kupiti za 50 do 320 evra, a iznajmljivanje je oko 30 evra.

Izvor: B92

Sreda, 28.06.2006.

08:57

Default images

Generacije i generacije srednjoškolaca dovele su do savršenstva metode prolaženja prijemnog ispita bez mnogo truda, a neke od njih, sasvim sigurno, primeniće i danas, kad na fakultetima i višim školama počinje provera znanja.

A da je nekad popularne "puškice" zamenila sofisticirana tehnologija, svedoče i oglasi koji se mogu pronaći u novinama i u kojima se za 50 do 320 evra mogu kupiti ili iznajmiti neki od savremenih uređaja za došaptavanje.

Autor jednog od takvih oglasa, koji se predstavlja kao Dragan, student Elektrotehničkog fakulteta, objasniće svakom svršenom maturantu koji mu se javi kako da nadmudri profesora. Potreban je, napominje, kvalitetan mobilni telefon, marke "nokija" ili "soni-erikson", jer se na njih može lako priključiti mikrofon. Bubica, manja od nokta, boje kože, stavlja se u uvo i bežičnom vezom spaja na mobilni koji se nalazi u džepu. "Mikrofon se može zakačiti na grudnjak i niko ništa neće primetiti. Maturant treba da vodi računa da uplati kredit na oko hiljadu dinara da se veza slučajno ne bi prekinula u toku 'akcije'. Veoma je važno da se osoba koja se nalazi na drugom kraju žice dobro snalazi u skriptama ili da zna gde se šta nalazi u knjizi, kako se ne bi gubilo dragoceno vreme i stvarala bespotrebna nervoza", objašnjava Dragan.

Dragan kaže i da je prislušne uređaje marke "fikjul" kupio u Švajcarskoj i da je njihova cena 270 evra. Do sada je prodao oko 100 uređaja i ponosno ističe da mu se niko nije žalio. Sagovornik Politike, ipak, preporučuje da srednjoškolci kupe bubice za "nokiju", jer se lakše stavljaju u uši, a dobijaju opremu koja je vrlo sofisticirana i sve to za 340 evra. U cenu je uračunata i garancija od godinu dana.

Ipak, ni fakultetske uprave ne ostaju dužne. Tome svedoče žalbe budućih i sadašnjih studenata da su pojedini fakulteti opremljeni uređajima kojima se blokira korišćenje mobilnih telefona. Miljko Valjarević, sekretar Pravnog fakulteta u Beogradu, napominje da oni do sada nisu uhvatili nijednog budućeg studenta da koristi modernu tehnologiju za varanje na prijemnom ispitu, ali da to ne znači da toga nema. Prema njegovim rečima, ta obrazovna institucija nema uređaj za blokiranje talasa. "Budući akademci su upozoreni da ne smeju da ulaze na polaganje s mobilnim telefonom. Ukoliko bismo nekoga uhvatili da ga krije, sankcije bi zavisile od toga da li mu je aparat bio uključen ili ne. Ako mu nije radio – nastaviće s testom, u suprotnom – biće izbačen", poručuje Valjarević.

Osim u štampi, veliki broj reklama o prodaji kvalitetnih bubica renomiranih proizvođača može se pronaći i na internetu. Cene su niže, a kupci mogu da vide i fotografije prislušnih uređaja. "Maturanti i studenti kod mene mogu da pazare kvalitetan uređaj. Njihova cena zavisi od veličine koju mogu da vide na sajtu. Cene 'Filipsovih' uređaja su od 50 do 100 evra. Najkvalitetniji su silikonski aparati, jer ih je gotovo nemoguće videti. Koštaju 320 evra. Iznajmljivanje je 30 evra po danu", kaže Milan, koji tvrdi da je odavno završio Pravni fakultet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: