Susret vojnih pilota Srbije i SAD-a

Beograd -- Američki i srpski piloti prvi put se sreli posle 1999. godine na vojnom aerodromu u Batajnici i otvorili novu fazu saradnje.

Izvor: B92
Podeli

Posle jučerašnjeg, kažu, istorijskog sletanja dva američka borbena aviona na aerodrom u Batajnici, u toj vojnoj bazi piloti iz dve zemlje danas su prepričavali kako je protekao prvi susret posle bombardovanja Jugoslavije. Prvi kontakt ostvaren je u vazduhu iznad Sremske Mitrovice, gde su se srela dva američka aviona F16 i dva MIG-a 21 bis, ruske proizvodnje, koje koristi vojska Srbije.

Piloti Bela Gerstmajer, Novak Đorđijević i Milan Majkić u migovima, imali su zadatak da sačekaju Amerikance i da njihove avione doprate u bazu u Batajnici. Major Gerstmajer, učesnik rata 1999. godine kaže da je jučerašnji let bio "nabijen emocijama" ali da je, umesto sećanja na prošlost, preovladavao osećaj velikog profesionalnog izazova i želja da let bude izveden bez komplikacija odnosno da "niko ništa ne zabrlja". "To je kao da ste reprezentativac, neko vas je izabrao da uradite neki posao, da predstavljate državu i bilo je važno da sve prođe u najboljem redu", kaže Gerstmajer.

Kapetan Prve klase Novak Đorđijević kaže da je susret nije bio lak, ali da je do njega moralo da dođe. "Jednostavno neke stvari moraju da se dese. Stavite se u našu poziciju. Ko bi sada u Srbiji mogao da sedne u avion i da kaže, dobro, idem ja sada da se družim sa nekim. To su ozbiljne stvari, neko mora da bude prvi, sledeći put će biti bolje, lepše, opuštenije, manje će imati politički, a više vojni kontekst", kaže Đorđijević.

Amerikanci su doleteli iz NATO baze u italijanskom Avijanu i kažu da znaju da ih u Srbiji pamte po bombardovanju. Major Endru Vajls otvoreno govori o svom učešću u bombardovanju Jugoslavije, ali se on i njegove kolege nadaju da je rat ipak prošlost. „Kada ste u vojsci, lakše vam je da razdvojite posao i emocije. Operacija koju smo vodili 1999. je daleka prošlost. Sada imamo veliku priliku da dve države postanu prijatelji i nisam ovde video nista osim prijateljstva“, kaže Vajls.

Pilot Brajan Perkins nije učestvovao u bombardovanju Srbije, ali kaže da nije znao šta da očekuje u Srbiji. Susret je, kaže, prošao bolje nego što je očekivao, a piloti vojske Srbije pokazali su se kao dobri domaćini. "Uzbuđen sam i jedva čekam da se javim prijateljima kod kuće i ispričam da sam lično bio ovde. Ovo je veliki korak napred!"

Američki F16 i ruski mig 21 bis koji koristi vojska Srbije, parkirane jednog pored drugog na batajničkoj pisti, nije bilo moguće ozbiljno upoređivati, a prizor, kažu srpski piloti, simbolično pokazuje da srpskom vazduhoplovstvu nedostaje sve - bolji avioni, novac za dozvole za letove, pa čak i uniforme za pilote. Piloti iz Srbije mogli su da se pred Amerikance izvezu i u modernijim migovima 29, ali te letelice već godinu dana ne uzleću jer vojska nema novca da se izvrše neophodni testovi i provere pre nego što se obnovi dozvola za upotrebu. Kapetan Đorđijević kaže da "vojska nema para" zbog čega mehaničari trenutno nemaju ni za avionske gume, a piloti idu u rasparenim uniformama koje se šiju "ad hoc" po potrebi.

Stanje bi moglo biti poboljšano ako se realizuju sporazumi o nabavci sredstava i opreme iz SAD-a, koje je za jesen najavio ministar odbrane Zoran Stanković. Partnerstvo dve zemlje obostrani je interes, ocenili su i ministar Stanković i američki ambasador Majkl Polt, koji su danas posetili batajnički aerodrom. Ambasador Polt je najavio će SAD već sledeće godine pomoći školovanje srpskih pilota na američkim akademijama. „SAD su spremne da krenu napred čim Srbija bude spremna da otkloni sve preostale pritiske u našim bezbednosnim odnosima,“ rekao je američki diplomata.

Saradnja dve vojske nastavlja se već sledeće nedelje kada delegacija vojske Srbije, na čelu sa zastupnikom načelnika Generalštaba general-majorom Zdravkom Ponošem putuje u Vašington.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu