Čekajući metro

Nezavisni šinski sistem, odnosno metro, najbolje je rešenje za probleme saobraćaja u Beogradu, smatraju u skupštini Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2006.

18:52

Default images

Predsednik gradske skupštine Milorad Perović na promociji projekta "Metro Beograd", čiji su autori stručnjaci Akademije arhitekture, rekao je da, pored saobraćajnih gužvi, loše saobraćajne infrastrukture i nedovoljnog broja parking-mesta, postojeći automobilsko-tramvajski sistem saobraćaja u Beogradu negativno utiče na zagađenje životne sredine.

Predsednik gradske skupštine smatra da Beograđani, kao poreski obveznici koji ulažu novac u gradski budžet, imaju pravo da sami odluče da li im je potreban metro.

Izgradnja metroa je veoma skup, ali višestruko isplativ projekat, jer ne samo da bi rasteretio saobraćaj, nego bi i omogućio građanima da brzo i jednostavno stignu do svojih odredišta i povoljno bi uticao na
razvoj gradske privrede i očuvanje životne sredine, ocenio je Perović.

Projekat "Metro Beograd" izradili su stručnjaci Akademije arhitekture još 1976. godine, u skladu s tadašnjim generalnim urbanističkim planom Beograda, ali je on 1982. godine povučen.

U međuvremenu je, u zavisnosti od toga ko se nalazio na čelu gradskih vlasti, bilo nekoliko pokušaja da se ponovo pokrene projekat izgradnje beogradskog metroa, ali ideja nije realizovana, najčešće uz izgovor da je reč o veoma skupom projektu.

Generalni urbanistički plan Beograda do 2021. godine izrađen je u skladu s automobilsko-tramvajskim sistemom grada. Prema projektu "Metro Beograd", izgradnja nezavisnog šinskog sistema u srpskoj prestonici koštala bi oko milijardu evra, ali bi posao bio izveden u etapama, u višedecenijskom periodu.

Profesor Beogradskog univerziteta Mihajlo Miletin istakao je da bi najskuplja bila prva etapa (oko 115 miliona evra godišnje), koja bi, obuhvatila izgradnju šinskog sistema od Merkatora na Novom Beogradu do Terazija.

Izgradnja prve etape trajala bi oko devet godina, s prosečnim ritmom od 1,7 kilometara godišnje. Jedan od ključnih elemenata izgradnje prve etape nezavisnog šinskog sistema bio bi novi metro-drumski most preko Save s navoznim konstrukcijama.

Preostale tri faze, prema projektu "Metro Beograd", podrazumevaju izgradnju nezavisnog šinskog sistema na deonicama: Terazije - Vukov spomenik, Skupština - Autokomanda i Skupština - Kalemegdan.

Metro sistem u centru Beograda činile bi stanice: Kalemegdan, Trg Republike, Terazijska terasa, Skupština, Slavija, Tašmajdan i Vukov spomenik, kao i distributivni prsten oko starog gradskog jezgra ("krug dvojke").

Današnji uskolosečni tramvaj bio bi integrisan u metro sistem tako što bi na metro stanicama (Sava centar, Karađorđeva, Autokomanda i Vukov spomenik) putnici presedali u metro vozove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: