(Ponovo) Radovi na Prokopu

Beograd -- Železnička stanica Prokop mogla bi konačno da bude završena u naredne dve i po godine.

Izvor: B92
Podeli

To će se dogoditi ako Vlada Srbije na jesen potpiše završni ugovor s kiparskom firmom Trigranit, po kom će ta kompanija uložiti 1,5 milijardi evra u završetak stanice čija je gradnja počela pre 36 godina. Prema danas potpisanom predugovoru, ŽTP će dobiti podzemnu stanicu, a firma Trigranit poslovni prostor.

U protekle tri decenije mnoge vlade su obećavale da će završiti stanicu Prokop. Sada je Javno preduzeće Železnice Srbije na pragu da zaključi sporazum s kiparskom kompanijom Trigranit, koja će, kao finansijer, potom raspisati konkurs za izvođača radova. Tot Kauen, menadžer Trigranita, nada se da će to biti prvi posao u Srbiji. "Danas ćemo pristupiti potpisivanju memoranduma o razumevanju i nadamo se da ćemo potpisati završni ugovor ne kasnije od septembra", kaže on.

Preduzeće Trigranit je dalo najbolju ponudu na prošlogodišnjem tenderu i obećalo ulaganje do dve milijarde evra. Za uzvrat, to preduzeće bi od države u nadzemnom delu stanice dobilo 180.000 kvadratnih metara poslovnog prostora u vlasništvo. Ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić rekao je da je davanje dela stanice bio jedini način da ona bude završena i da ne propadne. "Domaći interes nije postojao. Da je postojao, Prokop bi bio urađen za sve ove godine. Moramo da premestimo sadašnju Železničku stanicu i da otvorimo Beograd prema Savi", kaže Ilić.

Pretpostavlja se da je od 1970, kada je počela gradnja Prokopa, za radove potrošeno skoro milijardu dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 32 idi na stranu