Štrajk u bolnici u Požarevcu

Štrajk lekara u Opštoj bolnici u Požarevcu počeće u ponedeljak, uprkos najavi direktora Miodraga Ilića da će štrajkači dobiti otkaz

Izvor: B92

Petak, 09.06.2006.

14:59

Default images

To je stav 79 lekara, farmaceuta i biohemičara, koji se mogao čuti na okupljanju potpisnika Odluke o stupanju u štrajk, održanom jutros. Kancelarija za odnose s javnošću Zdravstvenog centra saopštila je da na razgovoru direktora sa načelnicima odeljenja Opšte bolnice nije postignut dogovor vezan za štrajk, ali da je krajnji rok za to odložen za ponedeljak u osam ujutro.

U saopštenju se kaže da je troje od osmoro prisutnih na sastanku povuklo svoje učešće u štrajku. "Ovom prilikom obaveštavaju se građani da štrajka nece biti, a da će generalni direktor shodno svojim pravima i ovlašćenjima preduzeti sve mere shodno ovoj situaciji", navodi se u saopštenju rukovodstva.

Direktor Zdravstvenog centra Miodrag Ilić napustio je prethodni sastanak, zahtevajući da prostoriju napuste svi osim načelnika odeljenja u Opštoj bolnici. Ilić je ostao pri odluci o uručivanju otkaza. Usledio je sastanak sa načelnicima odeljenja, nakon kog bi štrajkači trebalo da se obrate javnosti.

Lekari traže smenu kompletnog rukovodstva, nezadovoljni odlukom da im se dežurstvo plaća kao smenski rad, za smenu od 17 sati nadoknada je od 400 do 600 dinara. Lekari smatraju da je poslovanje uprave Zdravstvenog centra pogubno po tu ustanovu i nezakonito. Lekari kažu da će tokom štrajka biti poštovana Uredba o minimumu procesa rada.

Lekari, farmaceuti i biohemičari kažu da su konsultovali nekoliko advokata iz Beograda i Požarevca koji se bave radnim pravom i da je štrajk najavljen u potpunosti po zakonu. Štrajkači se pozivaju na Zakon o štrajku, Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o lekarskim komorama, prema kojima, kako tvrde, oni imaju prava da štrajkuju kao većina delatnosti u okviru grane. Kao poređenje navode štrajk lekara u Klinici "Laza Lazarević" i štrajk medicinskih sestara i tehničara u Beogradu.

Direktor Zdravstvenog centra, Miodrag Ilić, smatra da štrajk nije zakonit, dodajući da će, ukoliko na tu meru bude prisiljen, potpisnicima Odluke o stupanju u štrajku uručiti rešenja o raskidu Ugovora o radu. Ilić kaže da dve trećine lekara, biohemičara i farmaceuta ne predstavljaju većinu zaposlenih u Opštoj bolnici.

Načelnik Braničevskog okruga, stomatolog Živadin Jotić, obavezao se na današnjem sastanku da će Ministarstvu zdravlja preneti stavove lekara koji nameravaju da štrajkuju.

Poslednje informacije koje smo dobili od uprave Zdravstvenog centra najavljuju smenu 26 načelnika odeljenja i prisustvo inspekcijskih službi Ministarstva zdravlja u ponedeljak ujutro, kao i uručivanje otkaza o radu lekarima koji će štrajkovati. Ilić tvrdi da ima podršku Ministarstva, dok lekari zahtevaju da se Ministarstvo pozabavi, kako tvrde, lošim i nezakonitim poslovanjem direktora i poslovodstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: