Ubijen Vukojević, svedok-saradnik

Danas u Beogradu nađeno telo Zorana Vukojevića Vuka, svedoka-saradnika, a noćas nađen mrtav Zoran Pović Pova.

Izvor: B92, Beta

Subota, 03.06.2006.

09:37

Default images

Posle podne je na autoputu Beograd-Zagreb kod pumpe Zmaj nađeno telo muškarca, kasnije identifikovanog kao Zoran Vukojević, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića. Načelnik Uprave Kriminalističke policije Milorad Veljović izjavio je na konferenciji za medije da je identifikovano telo danas nađeno na autoputu, da je reč o Vukojeviću i da je to ubistvo vezano za ubistvo Povića.

Veljović je precizirao da je Vukojevićevo telo nađeno oko 15.00 i da ga je identifikovala porodica. Prema njegovim rečima, gornji deo tela Vukojevića je bio ugljenisan, vidne su i povrede po glavi, a prema prvim procenama Vukojević je prvo bio ubijen, a zatim spaljen. Veljović je rekao da su Vukojeviću ruke bile vezane lisicama i da je telo verovatno bilo izbačeno iz kola u pokretu. Veljović je rekao da je Vukojević odbio fizičku zaštitu Jedinice za zaštitu učesnika u krivičnom postupku, iako je na tu zaštitu imao pravo kao svedok-saradnik.

Veljović je rekao da je, prema saznanjima policije, ubistvo Vukojevića povezano sa ubistvom Povića, člana Zemunskog klana, čije je telo noćas nađeno u Višegradskoj ulici u Beogradu, i sa zapaljenim automobilom kod Beogradske arene. "Ta dva ubistva u vezu su dovedena zbog Vukojevićevih originalnih dokumenata nađenih kod Zorana Povića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije potvrdilo je da je noćas u Beogradu nađen mrtav Zoran Pović iz Beograda. U saopštenju MUP-a se navodi da je oko 3.15 u Višegradskoj ulici, na oko 50 metara od ulaza u Urgentni centar, nađen mrtav muškarac, s prostrelnom ranom u donjem delu grudnog koša. Pola sata kasnije kod Beogradske arene na Novom Beogradu nađen je zapaljeni automobil marke audi. 

Milorad Veljović je ranije danas izjavio da su u Povićevoj jakni nađeni lična karta i vozačka dozvola na ime Zorana Vukojevića. "Po uviđaju, kom je prisustvovao istražni sudija Okružnog suda u Beogradu, i proverama kroz daktiloskopske zbirke, utvrđeno je da se radi o Zoranu Poviću, rođenom 1964, višestrukom izvršiocu krivičnih dela, članu Zemunskog klana, za kojim je bila raspisana i međunarodna poternica", rekao je Veljović.

Vukojevićev advokat Ilija Radulović za B92 je ranije naveo da nisu tačne informacije da je kod Povića nađena Vukojevićeva lična karta. "Nije istina da je njegova lična karta mogla da bude kod Povića, imajući u vidu da sam ja tu ličnu kartu juče video kod Vukojevića, koji mi je sasvim slučajno pokazao svoja dokumenta, pozivajući se da je veoma precizan i tačan i da ima sva lična dokumenta kod sebe kada dođe do kontrola u javnom saobraćaju", rekao je on i naveo da je Vukojević jutros nestao iz porodične kuće u Beogradu.

Pović je, s članovima Zemunskog klana, optužen za napad na preduzeće Difens roud Ljubiše Buhe, a tereti se za uništavanje oružja kojim su septembra 2002. ubijena braća Sredoje i Zoran Šljukić, vođe Zvezdarskog klana. Pović je doveden u vezu i s bombaškim napadom na sedište Demokratske stranke Srbije u Beogradu.

Akcija policije

Policija je tokom popodneva zaustavila saobraćaj i nije dozvoljavala polaske autobusa sa Autobuske stanice Beograd, a u blokadi je bio i Stari železnički most, u neposrednoj blizini Autobuske stanice. Policija je legitimisala putnike, a saobraćaj je bio otežan. Na obe strane Brankovog mosta policajci naoružani automatskim oružjem pretresali su automobile. Pojačane snage policije primećene su i u Bulevaru Despota Stefana i u naselju Miljakovac.

Kako je za B92 rekla portparolka MUP-a Srbije Dragana Kajganić, akcija policije je u vezi sa ubistvom Povića i Vukojevića, a Veljović se izvinio građanima Beograda zbog pojačanih policijskih kontrola po gradu i zamolio ih za razumevanje jer se sve to čini u cilju nalaženja izvršioca ubistava.

"Da li će se pokolebati ostali?"

Portparolka Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Maja Kovačević kaže da je ubistvo Vukojevića udar na borbu protiv organizovanog kriminala. "Da nismo imali svedoka-saradnika mnoga krivična dela ne bi bila otkrivena. Sada je jedan od tih svedoka ubijen, a kako će se to odraziti na buduća svedočenja svedoka-saradnika, da li ćemo ih uopšte imati, da li će se oni pokolebati, ostaje da se vidi. Kada je reč o suđenjima koja su u toku, o tome ne mogu ništa precizno da kažem. Vukojević je saslušan u svojstvu svedoka-saradnika i taj njegov iskaz će biti čitan i smatran za izveden dokaz", kaže Maja Kovačević.

Danilović: Kriminalci ponovo aktivni

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, kaže da je obnovljena kriminalizacija države. "To pokazuju ubistvo zaštićeni svedok koji je dao iskaz vrlo značajan za rasvetljavanje funkcionisanja i strukture Zemunskog klana i ukljanjanje člana tog klana koji je bio na međunarodnoj poternici. To znači da su kriminalci ponovo aktivni. Policija je to morala da spreči i onemogući i morala je da uhapsi Povića, koji je bio u zemlji, što znači da su i ostali tu", kaže Danilović.

"Zmiji nije odsečena glava"

Miloš Vasić, novinar nedeljnika Vreme, kaže da činjenica da su Vukojević i Pović, sa optužnice za Zemunski klan, ubijeni u kratkom vremenskom periodu govori o tome da nije reč o slučajnosti. "Ako, uz to, pored Beogradske arene biva spaljen automobil, što ima svoju simboličnu stranu, onda je to krajnje zabrinjavajuća situacija, a najpre zbog toga što neko ko nije uhapšen, a možda nije ni na poternicama, javnosti šalje poruku: 'Mi smo tu, pazite se i vodite računa'. Toj zmiji glava nije odsečena", kaže Vasić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: