Ustav postaje tema broj jedan

Od kampanje za izbore 2000. godine do danas svako ko je hteo da dođe na vlast obećavao je da će doneti novi ustav.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.06.2006.

11:42

Default images

Premijer Srbije Vojislav Koštunica uveren je da će biti postignut konsenzus o usvajanju novog ustava Srbije, koji bi, kako je rekao, automatski značio parlamentarne i predsedničke izbore. Koštunica se posle dužeg vremena pojavio pred novinarima posle redovne sednice Vlade.

Nakon neuspelog pokušaja da se očuva državna zajednica i prekida pregovora sa Evropskom unijom zbog nesaradnje sa Haškim tribunalom, vladajuća struktura ponovo je aktivirala konsultacije o donošenju ustava demokratske Srbije. Međutim, već drugi dan od početka konsultacija taj posao počeo je da škripi.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković, posle razgovora sa premijerom Vojislavom Koštunicom, trebalo je da nastavi konsultacije razgovorom sa predsednikom poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislavom Nikolićem, ali sastanak nije održan. Lider radikala kaže da je o tom sastanku saznao iz medija i da ga je Marković pozvao tek danas: "Nemam razloga da se sastanem sa njim. I o čemu da pričamo? Juče se Koštunica složio oko ustava, danas ja, sutra Tadić, pa Drašković i opet ništa. Neka Marković kaže kada i gde da dođemo da radimo na ustavu i radikali dolaze. Inače nam ne pada na pamet da idemo tamo samo da bi se slikali sa njim." Nikolić je ocenio da vladajuća koalicija i Demokratska stranka ne žele donošenje ustava, jer se plaše raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. 

Sutra bi o istom pitanju trebalo da razgovaraju Marković i predsednik Srbije Boris Tadić. Međutim, kao i u slučaju sa liderom radikala, Marković bi mogao imati problema i kad je u pitanju susretu sa Tadićem. Naime, do tog susreta će doći samo ukoliko se postigne konsenzus o tome ko će preći ulicu - da li će Marković prošetati do Predsedništva Srbije ili će Tadić do Skupštine. Sudeći po izjavi potpredsednika DS-a Dragana Šutanovca, u šetnju će najverovatnije krenuti predsednik parlamenta, jer je neophodno da se poštuje hijerarhija.

Gostujući u Kažiprstu na našem radiju, Šutanovac je rekao da će DS insistirati na formi i zakonitosti i kada je u pitanju način donošenja ustava. Iz vladajuće koalicije, sa druge strane, najavljuju da će ustav biti donet na zakonit način, odnosno usvajanjem dvotrećinskom većinom u Skupštini, posle čega bi usledila većinska podrška građana na referendumu.

DS smatra da je ta procedura suviše skupa. Oni insistiraju na izborima za ustavotvornu skupštinu. Prema rečima Šutanovca, pojedine političke partije u Srbiji zagovaraju donošenje ustava na nezakonit i neustavan način.

Inače, predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je novi ustav pravi način da se distanciramo od devedesetih godina i da se još više približimo Evropi. Ključna stvar biće način donošenja ustava i po tome će se videti ko je i koliko spreman da poštuje pravni poredak, navodi Tadić.

Ministar za državnu upravu Zoran Lončar kaže da o načinu donošenja ustava nema dileme i da će on biti donet po važećoj proceduri: "Ta dilema je odavno skinuta sa dnevnog reda. Mislim da se ustav može vrlo brzo doneti po važećoj proceduri. U dosadašnjem radu u skuštinskim telima i Srpska radikalna stranka je pokazala potpuno konstruktivan stav."

Procedura podrazumeva izradu ustava u skupštinskim telima, njegovo usvajanje dvotrećinskom većinom u republičkom parlamentu, a posle, i većinskom podrškom građana na referendumu. Lončar ističe da je sada najvažnije ubrzati konsultacije i pokazati da postoji politička volja za donošenje ustava.

Dačić: Ustav nije Sveto pismo

Daèiæ o ustavu
Funkcioner Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić preneo je predsedniku parlamenta Predragu Markoviću da za socijaliste promena ustava nije prioritet, ali da joj se neće protiviti. Ne smatramo da je postojeći ustav Sveto pismo, ali ne mislimo da je državni prioritet menjati ga, rekao je Dačić Beti posle sastanka sa Markovićem.

Dačić je rekao da je stav SPS-a nepromenjen, da je "postojeći ustav dobar i demokratski i da nije pitanje državnog proriteta da Srbija mora da dobije novi ustav". "Sa druge strane, imaćemo, kao i do sada konstruktivan prilaz i nećemo se protiviti. Glavni odbor SPS-a i tvorac postojećeg ustava Ratko Marković pre dve godine su učestvovali u izradi skice za novi ustav i postoje predlozi za izmenu sadašnjeg teksta", kazao je Dačić.

Dačić je, međutim, ocenio da su mali izgledi da Srbija dobije novi ustav, jer ne postoji konsenzus. On je optužio Demokratsku stranku da opstruiše rad na novom ustavu iz bojazni da će predsednik Srbije biti ponovo biran, "i to na drugačiji način", i zbog toga što, kako je naveo, u toj partiji "postoje nesporazumi oko statusa Vojvodine".

Kostreš: Vojvodini puna autonomija

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je da u novom ustavu Srbije Vojvodini mora da bude vraćena puna autonomija. U pisanoj izjavi za javnost, Kostreš je naveo da ta autonomija treba da ima zakonodavnu, izvršnu, delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu.

Predsednik Skupštine Vojvodine je pozdravio novu inicijativu predstavnika republičkih vlasti za nastavak rada na ustavu i naveo da se nada da nije reč o "lažnoj uzbuni". "Novi ustav Srbije mora biti donet što hitnije, uz strogo poštovanje postojeće procedure, uvažavanje evropskih principa, na demokratski način i uz uvažavanje interesa građana", istakao je Kostreš.

Prema njegovim rečima, Evropa sigurno neće blagonaklono gledati na Srbiju, ukoliko novi republički ustav bude centralistički i nedemokratski. "To znači da u novom ustavu Srbije moraju postojati jasne garancije za manjine, da ustavom moraju biti zaštićena sva ljudska i građanska prava. To znači i da položaj Vojvodine mora biti definisan uz ispravljanje svih pogreški iz dosadašnjih ustava", kazao je predsednik pokrajinskog parlamenta.

Kostreš očekuje da će u rad na novom ustavu biti uključeni i predstavnici Skupštine i Izvršnog veća Vojvodine, kao i predstavnici manjinskih nacionalnih saveta.

"Samo naivni veruju u priču o novom ustavu"

Politički analitičar Vladimir Goati rekao je da "samo izrazito naivni ljudi" mogu ozbiljno da shvate najave da bi novi ustav Srbije trebalo da bude usvojen što pre, uz konsenzus svih relevantnih stranaka.

"Koalicioni partneri su potpisali sporazum u kojem kažu da će predlog ustava biti definisan u roku od tri meseca od početka njihove vlasti. Prošlo je puno više od toga i ništa se nije desilo", rekao je Goati za novosadski Građanski list. Po njegovim rečima, čak i kada bi Demokratska stranka bila "tolerantna i kooperativna" kada je u pitanju donošenje novog ustava, njega ne bi bilo moguće doneti.

"Za usvajanje novog ustava potrebni su glasovi dve trećine poslanika u republičkom parlamentu, ali i većina biračkog tela Srbije, uključujući i Kosovo. Kada se sve to pogleda, mislim da je ovo još jedna dimna zavesa koju su političari skloni da bacaju", kazao je Goati.

"Ustavotvorna skupština antiustavna"

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović ocenio je da bi donošenje novog ustava Srbije izborom ustavotvorne skupštine bio "antiustavni način promene ustava".

"Ustavotvorna skupština bi bila antiustavni način da se promeni Ustav Srbije, iako je sasvim moguće da se politički akteri, zbog nemogućnosti promene ustava, dogovore da se on promeni na taj način. Ustavotvorna skupština nije predviđena našim ustavom, i po njemu je svaka skupština ustavotvorna, jer ima pravo da menja ustav", rekao je Pavlović agenciji Beta.

Važeći Ustav Srbije predviđa dvostepenu proceduru promene najvišeg zakonskog akta: izglasavanje novog ustava dvotrećinskom većinom u parlamentu, a potom i potvrdu takve odluke referendumom na kome za novi ustav mora da glasa više od 50 odsto upisanih birača.

Prema njegovom uverenju, moguće je i sa sadašnjim sastavom parlamenta obezbediti dvotrećinsku većinu za usvajanje novog ustava, ukoliko svi politički akteri odluče da se upuste u taj posao. "Mislim da bi trebalo da postoji spremnost da se prvo pokuša sa procedurom koja je važeća, a ako se vidi da ta procedura ne može da se zadovolji zato što je previše zahtevna, onda možda treba poći nekim drugim putem, kao što je ustavotvorna skupština", kazao je Pavlović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: