Lipka: Crna Gora nezavisna

Predsednik Republičke referendumske komisije, František Lipka, potvrdio je da je Crna Gora nezavisna država.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.05.2006.

10:39

Default images

"Ukupno je glasalo 419.240 glasača, što predstavlja 86,5 posto od ukupno upisanih glasača. Od ovog broja 230.661 glasač ili 55,5 posto od broja važećih glasova glasalo je 'da' i 185.002 glasača, što predstavlja 44,5 posto od važećih glasova, glasalo je 'ne'", kazao je Lipka. Time je referendum o državnom statusu ispunio uslov EU da više od 55 odsto birača glasa za nezavisnost Crne Gore.

Saopštavanjem konačnih rezultata referenduma presednik komisije František Lipka je i formalno potvrdio da je Crna Gora postala nezavisna država. Za konačne rezultate referenduma o državnom statusu nisu glasali predstavnici opozicionih partija: "Ukupno je glasalo 419.240 glasača, što predstavlja 86,5 posto od ukupno upisanih glasača. Od ovog broja 230.661 glasač ili 55,5 posto od broja važećih glasova glasalo je 'da' i 185.002 glasača, što predstavlja 44,5 posto od važećih glasova, glasalo je 'ne'", kazao je Lipka.

Lipka će predati izveštaj o konačnom referendumskom rezultatu na sednici skupštine u subotu 3. juna kada će biti proglašena nezavisnost Crne Gore. Ovom činu, osim predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti prisustvovaće i zvaničnici institucija EU.
Reakcije u Srbiji.

Bulatović: SNP nastavlja evropski put

Predsednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović ocenio je da je "neregularno ponašanje vlasti uticalo na rezultat referenduma" u Crnoj Gori, ali je dodao da je opredeljenje te partije da "nastavi evropski put".

To, prema njegovim rečima, znači "punu saradnju sa Evropskom unijom u pitanjima koja se odnose na Crnu Goru i zapadni Balkan", saopšteno je iz SNP-a, posle razgovora Bulatovića sa šefom posmatračke misije Biroa za demokratske institucije i ljudska prava Jorgenom Grunetom.

Bulatović je kao neregularno ponašanje crnogorskih vlasti pomenuo "pojedinačne pritiske, ucene i druge oblike nedemokratskog delovanja na birače" koje, kako je navedeno, međunarodni posmatraci "nisu uočavali, pre svega zbog njihove limitirane nadležnosti".

Klub poslanika opozicione Socijalističke narodne partije saopštio je danas da će nastaviti da sledi "demokratske i evropske principe i standarde", i pored toga sto ta stranka ima prigovore na referendumski proces.

U saopštenju kluba poslanika, navedeno je da su "brojne nepravilnosti i nezakonitosti, produkovane od strane aktuelnog režima" tokom referendumskog procesa, "narušile princip demokratskog i slobodnog izjašnjavanja značajnog broja građana" na referendumu.

SNP, međutim, kako je saopšteno, "suočena sa realnošću jasnog stava Evropske unije o referendumu" i dalje će uvažavati njenu politiku u odnosu na zapadni Balkan.

Konačni izveštaj OEBS-a za šest nedelja

Šef posmatračke misije ODIHR-a za referendum u Crnoj Gori, Jorgen Grunet, rekao je danas da će konačni izveštaj OEBS-a o glasanju o državnom statusu Crne Gore biti objavljen za šest nedelja i da će sadržati "manje preporuke" koje će koristiti budućim izbornim procesima.

Grunet je u razgovoru sa crnogorskim šefom diplomatije, Miodragom Vlahovićem, kazao da je referendumski proces u Crnoj Gori sproveden u skladu sa međunarodnim standardima, saopšteno je posle razgovora. On je, kako se dodaje, posebno izrazio zadovoljstvo kvalitetom biračkog spiska. Najveći broj primedbi bloka za zajedničku državu odnosio se na birački spisak.

Vlahović je izrazio očekivanje da će OEBS i njegov biro za demokratske institucije - ODIHR nadgledati oktobarske parlamentarne izbore, prve u nezavisnoj Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: