Sumnja u pregovore sa Teheranom

Vašington -- Bela kuća uzdržano pozdravlja ponudu Irana Evropskoj uniji za nastavak pregovora o spornom nuklearnom programu te zemlje.

Izvor: Beta
Podeli

Bela kuća je takođe izražila sumnju u napredak direktnih pregovora Teharana i Vašingtona. Teheran je takođe izrazio želju da pregovara o programu istraživanja u kojem koristi obogaćeni uranijum, ali je podvukao da neće zaustaviti taj program potpuno, kao što to traži Savet bezbednosti UN, prenosi Rojters.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je da će EU pozdraviti direktne pregovore SAD i Irana, ali da o tome treba da odluče Vašington i Teheran.

Američki predsednik Džordž Buš razgovarao je danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, francuskim predsednikom Žakom Širakom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, predstavnicima vodećih sila u pregovorima o nuklearnom pitanju sa Iranom.

Iranski zvaničnici saopštili su danas da su preneli "trojci EU" - Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj da žele da obnove pregovore i da bi mogli čak da razgovaraju i sa SAD, posle 26-godišnjeg prekida odnosa, ukoliko Amerikanci "promene ponašanje".

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka sastaće se u Beču u četvrtak kako bi priveli kraju pregovore o paketu ponuda Iranu ako pristane da obustavi program obogaćivanja uranijuma, i sankcija ukoliko Teheran odbije predloge međunarodne zajednice, prenose agencije.

Iranski zvaničnici obećali su da ih ništa neće odvratiti od razvoja nuklearne tehnologije na njihovoj teritoriji.

strana 1 od 72 idi na stranu