Nasilje u svakoj trećoj porodici

Najnovija istraživanja pokazuju da je svaka treća porodica u Srbiji doživela neki oblik porodičnog nasilja.

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2006.

15:19

Default images

Za žrtve nasilja u Beogradu postoje tri prihvatilišta, ali u njima više nema slobodnih mesta, što ukazuje da su se poslednjih godina žrtve oslobodile straha da prijave nasilje i zlostavljanje. Žrtve nasilja u porodici su najčešće žene i deca. U prihvatilišta i savetovališta najviše se javljaju žrtve iz velikih gradova, dok se žene po selima još uvek ne usuđuju na taj korak.

Uzroci zlostavljanja jesu brojni, nasilnici su nezadovoljni finansijskom situacijom, nedostatkom posla, a na našim prostorima još uvek imamo prisutnost patrijarhalnog načina vapitanja: "Svi smo mi naučili da nam nasilnici u ovoj oblasti ili nasilnice nisu psihijatrijski bolesnici. To su osobe koje su često same primarno žrtve nasilja i koje su nasilje naučile kako jedini oblik reakcije, a možda i preživljavanja u svojoj sredini", kaže Ivana Stevanović, koordinator sektora istraživanja i obrazovanja.

U zaštiti i pomoći žrtvama napravljen je veliki napredak, ali problem ostaje nedostatak komunikacije s nasilnikom. Prema Zakonu o porodici, nasilniku se mogu izreći razne kaznene mere od zabrane prilaska žrtvi do krivične prijave i suđenja. Međutim, iskustva pokazuju da takvi procesi predugo traju, a žrtva sve to vreme ostaje nezaštićena i izložena nasilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: