Bulatović pisao Solani

Predrag Bulatović pisao Havijeru Solani o prigovorima na regularnost referenduma. U ponedeljak Solana sa Đukanovićem.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 28.05.2006.

12:22

Default images

On je naveo da pismom želi da "zaštiti interese" bloka partija za zajedničku državu i da Solanu upozna s referendumskim procesom pre proglašenja konačnih rezultata referenduma. "Ovo tim pre što je realno očekivati da će konačni rezultati referenduma biti proglašeni odlučujućim glasom predstavnika EU i predsednika Republičke referendumske komisije Františeka Lipke", navedeno je u Bulatovićevom.

Bulatović u pismu navodi da je Lipka svojim glasom odbio svih 238 prigovora bloka partija za državnu zajednicu. Predsednik SNP i koordinator tog političkog bloka upoznao je Solanu da se pomenutim prigovorima traži ponavljanje glasanja na 187 biračkuih mesta koja obuhvataju 119.768 birača, što čini 24,71 odsto ukupnog biračkog tela.

On je, takođe, naveo da je nakon raspisivanja referenduma u birački spisak upisano 5.076 osoba koje, kako je navedeno, imaju prebivalište u Srbiji, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini

U pismu Solani, Bulatović navodi da je RRK prigovoreno zbog "više slučajeva" da je na referendumu isto lice glasalo dva puta na različitim glasačkim mestima i da u glasačkim knjigama "nedostaje veliki broj potpisa lica čiji su glasovi uračunati u rezultat".

Sutra sastanak Solana - Đukanović

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Havijer Solana sastaće se sutra s crnogoskim premijerom Milom Đukanovićem.

Sastanak je organizovan na Đukanovićev zahtev a iz Brisela najavljuju da će Solana ponovo istaći da će EU u potpunosti poštovati volju naroda Crne Gore, kao i da očekuje da primedbe i žalbe vezane za tok referenduma budu rešene u skladu sa zakonom.

Kako je agenciji Beta rekla Solanin portparol Kristina Galjak, visoki evropski predstavnik će Đukanoviću ponovo istaći da će EU u potpunosti poštovati volju naroda Crne Gore a, takođe, predočiti očekivanje da primedbe i žalbe vezane za tok referenduma budu rešene u skladu sa zakonom. Evropska unija je pozvala sve strane da prihvate rezultat referenduma.

Đukanović će na sastanku, kako je najavljeno, čuti stav EU da je sad nužan dijalog Podgorice i Beograda o uredjenju budućih odnosa, kao i da su evropska dvadesetpetorica spremni da podrže taj dijalog.

S druge strane portparol vladajućeg DPS-a, Predrag Sekulić, podseća da blok za zajedničku državu nije imao primedbe na birčke spiskove kao ni na tok referenduma sve dok nisu čuli rezultate. Zbog toga smatraju da su sadašnje reakcije tog bloka samo stvaranje startne pozicije za parlamentarne izbore. Oni ne veruju da će se na sastanku Đukanović i Solana uopšte rezgovarati o primedbama na referendu: "Ne mislim da će se u Briselu razgovarati o bilo čemu što se tiče samog referendumskog procesa. Podsetiću da se i gospodin Lajčak, koji je specijalni izaslanik Solane za referendum, verifikovao referendum kao izuzetno demokratski i fer, tako da mislim da u Briselu neće biti ni jedne jedine riječi vezano za sam referendumski proces, već da će biti riječi o temama koje čekaju Crnu Goru na putu ka EU".

Vujanović o razdvajanju

Crnogorski predsednik Filip Vujanović izrazio je očekivanje da će nezavisnost Crne Gore  biti proglašena iduće nedelje, kao i da će sa Srbijom što pre početi pregovori o razdvajanju. "Mislim da je moguće da Crna Gora proglasi nezavisnost iduće nedelje", izjavio je Vujanović u intervjuu koji za AFP.

Definitivni rezultati referenduma o nezavisnosti Crne Gore treba da budu saopšteni iduće nedelje i proglašenje nezaisnosti moglo bi da usledi odmah posle toga, pošto parlament ima, nakon saopštavanja rezultata, najviše 15 dana da to učini, navodi francuska agencija. Prema preliminarnim rezultatima, za nezavisnost je glasalo 55,5 odsto građana Crne Gore.
AFP napominje da su vlasti u Srbiji bile za zajedničku državu i da je premijer Vojislav Koštunica želi da sačeka konačne rezultate pre nego što prizna nezavisnost Crne Gore. Predsednik Srbije Boris Tadić je, međutim, priznao valjanost preliminarnih rezultata. Te razlike u mišljenju predstavljaju glavnu pretnju za razgovore o prestanku postojanja zajedničke države, rekao je Vujanović i ocenio da je Koštunica zauzeo "najtvrđi stav".

Vujanović, međutim, kaže da veruje da će razgovori sa zvaničnicima Srbije početi i da će oni priznati nezavisnost Crne Gore, a da su sadašnji problemi "tehničke prirode". Prema njegovim rečima, kada bude proglašena crnogorska nezavisnost, nadležnost Vrhovnog saveta odbrane Srbije i Crne Gore biće prebačena na predsednike dve republike.

Vujanović je dodao i da će problemi u vezi sa diplomatijom biti uređeni brzo i da će se završiti podelom ambasada. Srbija će svakako dobiti veći deo diplomatskih misija, a u zemljama u kojima Crna Gora nema svoje predstavništvo, moći će da je predstavlja Srbija, precizirao je crnogorski predsednik.

Referendum podiže akcije i štednju

Rezultat referenduma, prema tvrdnjama berzanskih brokera i predstavnika banaka, i dalje utiče na odrzavanje povoljnog trenda rasta akcija i štednje građana.

Posle radikalnog skoka cena akcija privrednih kompanija i privatizacionih fondova i do 40 odsto, prvi dan posle referenduma, krajem protekle sedmice je nastupilo stišavanje na berzanskom tržištu. Brokeri tvrde da cene akcija trenutno opadaju, ali mnogo sporije nego što su rasle dva-tri dana posle 21.maja.

Bankari, takođe, obaveštavaju da se "svakim danom" uvećava štednja građana i da na to utiče i izglasavanje nezavisnosti Crne Gore. Prema poslednjem izveštaju Centralne banke Crne Gore, s početka godine, u toj Republici štednja građana kod banaka iznosi više od 180 miliona eura, otprilike, pola po viđenju i pola na određeni rok.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: