RRK odbila 82 prigovora

Republička referendumska komisija obradila je 82 od 203 prigovora na referendumski proces i svi obrađeni prigovori su odbačeni.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 26.05.2006.

08:13

Default images

Prigovori su odbačeni kao neosnovani. Radi se o prigovorima koje je podneo blok za zajedničku državu na birački spisak koji je zaključen pre referenduma i koji se ne može menjati, rekao je predsednik komisije František Lipka u pauzi zasedanja. Kako je objasnio, opozicija ima mogućnost da podnosi prigovore do nedelje.

"Do ovog trenutka riješili smo 82 prigovora. Svi problemi su bili vezani za birački spisak. Kao što znate, birački spisak je bio zaključen i objavljen 12. maja i Republička referendumska komisija nema sada u svojoj nadležnosti da riješava probleme tog biračkog spiska, da nešto mijenja u njemu ili da odlučuje po toj osnovi jer to nije u našoj nadležnosti. Iz ovih razloga, komisija je donela odluku da odbije sve ove pritužbe koje su bile vezane za birački spisak. Ostaje nam još da rešimo 121 prigovor. Verovatno ćemo raditi cijelu noć, dok budemo izdržali. Vjerujem da ćemo sve ove prigovore riješiti do sutra poslepodne", kazao je Lipka.

Ukoliko ne bude novih prigovora i ukoliko se opozicija ne bude žalila Ustavnom sudu na odluku referendumske komisije rezultati referenduma će biti ozvaničeni u nedelju.

RRK razmatra i odbija prigovore

Republička referendumska komisija sinoć je razmotrila sedam prigovora opozicije i svi su odbijeni. Sekretar komisije Zdravko Gvozdenović kazao je da je na sednici pronađen model rešavanja brojnih prigovora koji su stigli ili će pristići. Komisija danas nastavlja da razmatra prigovore koje nisu mogle da reše opštinske referendumske komisije i biće ih verovatno više od 200.

Prema rečima Gvozdenovića, rešeno je, na nivou principa, pitanje prigovora koji se odnose na birački spisak i konstatovano da njegova tačnost, urednost, ažurnost nije stvar organa za sprovođenje referenduma, odnosno da te "tačnosti ili netačnosti nisu posledica odluka, radnji ili propusta organa za spovođenje referenduma". Gvozdenović je naglasio da je rešeno i pitanje principa tvrdnji da je jedan građanin glasao na dva biračka mesta u različitim crnogorskim opštinama i konstatovano da takav slučaj treba da bude prosleđen državnom tužiocu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su pre konačnog zaključivanja biračkog spiska otklonjene razlike za sva lica koja imaju uredno prijavljeno prebivalište u Crnoj Gori i ispunjavaju uslove za upis u spisak. Ovim je odgovoreno na tvrdnju lidera Bloka za državnu zajednicu Predraga Bulatovića da je u birački spisak Crne Gore upisano preko 5000 osoba koje imaju aktivno prebivalište na teritoriji Srbije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

U saopštenju MUP-a se podseća da je pre konačnog zaključivanja biračkog spiska izvršeno upoređivanje njegove baze sa raspoloživom bazom podataka o prebivalištu i ličnim kartama i da, eventualno, postoji mogućnost neažurnog vođenja odgovarajućih evidencija koje su u nadležnosti organa u Srbiji, uključujući i birački spisak.

Kada je reč o navodnom upisivanju u birački spisak lica sa Kosova, ističe se da treba imati u vidu da administracija UNMIK-a izdaje građanima odgovarajuće odjave prebivališta sa kosovske teritorije. "Na osnovu te odjave, državljani Crne Gore i Srbije mogu prijaviti prebivalište u Crnoj Gori, dobiti odgovarajuće isprave i steći zakonom utvrđena prava, uključujući i biračko pravo", kaže se u saopštenju.

Vlada Srbije je saopštila da je na zahtev Bloka za zajedničku državu utvrdila da je, od oko 270.000 crnogorskih državljana koji žive u Srbiji, 2.671 upisan u birački spisak u Crnoj Gori, a da svi oni imaju prebivalište u Srbiji. Ministar Slobodan Vuksanović rekao je da je taj podatak poslat predsedniku Republičke referendumske komisije Františeku Lipki i specijalnom izaslaniku Evropske unije za crnogorski referendum Miroslavu Lajčaku.

Tadić sutra u Podgorici

(Beta)
Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se sutra u Podgorici sa premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem i predsednikom Filipom Vujanovićem.

Srpski predsednik je rekao da Srbija treba da prizna rezultate referenduma u Crnoj Gori i započne razgovore o podeli institucija i imovine, vodeći pri tom računa o interesima Srbije i dobrim odnosima sa Crnom Gorom.

On je objasnio da će Srbija uvek imati interesa da ima najbolje odnose sa Crnom Gorom i izrazio uverenje da će takvu politiku voditi i druga strana. "Mi ovu situaciju moramo da razumemo sasvim hladne glave, da pažljivo razmislimo šta nam je činiti i da vodimo računa, iznad svega, o interesu države Srbije. Sa Crnom Gorom treba da uđemo u razgovore o svim bitnim pitanjima podele, ali istovremeno, deleći određene institucije i imovinu, moramo da vodimo računa i o tome kakvu ćemo ubuduće zajedničku politiku da vodimo", rekao je Tadić.

Đukanović : Opozicija radi po instrukcijama iz Beograda

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da se opozicija u Crnoj Gori u postreferendumskoj situaciji "ponaša direktno po instrukcijama beogradske centrale". "Sve što se događa u Crnoj Gori, direktna je instruktaža iz Vlade Srbije", rekao je Đukanović za današnje podgoričke Vijesti, nakon sinoćne proslave referendumskog rezultata sa pristalicama Demokratske partije socijalista u Nikšiću.

On je podsetio da je deo crnogorske opozicije i ranije prilikom izbora često tvrdio da su "pokradeni", a to je, prema njegovim rečima, uvek bilo "izazvano direktnim instrukcijama iz Beograda". On je, međutim, ocenio da "tako uporno i destruktivno mešanje Beograda u politički život Crne Gore ne može ni na koji način destabilizovati Crnu Goru", niti može "dovesti u pitanje neprikosnovenu volju" njenih građana, izraženu na referendumu o državnom statusu.

Vijesti: Bulatović spremio ostavku

Predsednik crnogorske opozicione Socijalističke narodne partije i koordinator bloka partija za zajedničku državu Predrag Bulatović doneo je "čvrstu odluku" da podnese ostavku zbog neuspeha na referendumu, pišu danas podgoričke Vijesti.

List prenosi ocenu neimenovanog izvora iz SNP-a da je Bulatović, navodno, "deprimiran" zbog poraza na referendumu o državnom statusu Crne Gore i da će svoju odluku saopštiti početkom sledeće sedmice. On je, kako navodi podgorički dnevnik, svestan da je Crna Gora "objektivno već nezavisna".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: