Carina i PDV, ili samo taksa

Vlasnici automobila sa crnogorskim tablicama čekaju uredbu Vlade kojom će biti regulisana sudbina tih vozila u Srbiji, piše Danas.

Izvor: Danas

Četvrtak, 25.05.2006.

08:25

Default images

U ovom trenutku niko ne može čak ni okvirno da kaže kako će se razrešiti status vozila sa crnogorskim tablicama, a u Vladi Srbije nisu mogli da potvrde hoće li se predlog uredbe koja će regulisati tu oblast tokom naredne nedelje naći na dnevnom redu zasedanja.

Izvesno je, međutim, da će se vozila koja mogu da zadrže crnogorske tablice tretirati kao strani automobili, što znači primenu viših administrativnih tarifa i skuplje putarine. Problem je što građani Srbije ne mogu da voze vozila sa stranim tablicama ukoliko nemaju radnu vizu zemlje iz koje ti automobili potiču, pa će se većina sadašnjih vlasnika četvorotočkaša sa crnogorskim tablicama najverovatnije odlučiti na preregistraciju.
U tom slučaju postupak će se odvijati po klasičnoj uvoznoj proceduri, a sudeći prema izjavi ministra finansija Mlađana Dinkića, tu neće biti izuzetaka. To znači da će morati da se plate sve uvozne dažbine - carina koja iznosi 20 odsto od procenjene vrednosti automobila i 18 odsto od ukupne cene na ime PDV, kao i da će vozilo morati da ispunjava ekološke standarde, odnosno mora da ima ugrađen motor euro 3.

Procenjuje se da u Srbiji ima oko 50.000 vozila registrovanih u Crnoj Gori, ali broj onih koja ispunjavaju ekološke normative znatno je manji, pa ukoliko se ova odredba bude striktno primenjivala, sudbina većine automobila iz tog voznog parka biće krajnje neizvesna.

Finansijski efekti razdruživanja sa Crnom Gorom

Pozitivan ishod referenduma o državno - pravnom statusu Crne Gore u korist opcije za nezavisnost doneće Republici Srbiji uštedu u budžetu od najmanje 30 milijardi dinara. Prema podacima koje je Danas dobio u Ministarstvu finansija, Srbija je do juče za potrebe finansiranja državne zajednice Srbija i Crna Gora izdvojila 22,1 milijardi dinara odnosno 39,9 odsto sredstava koje je budžetom za 2006. predvidela za te potrebe.

Podsećanja radi, shodno dogovoru dve strane, Srbija je za finansiranje državne zajednice obezbeđivala više od 90 odsto sredstava i u budžetu za ovu godinu bilo je predviđeno 55,37 milijardi dinara, dok bi iz dodatnih aktivnosti institucije SCG trebalo da zarade još 2,14 milijardi dinara. U budžetu Crne Gore za potrebe zajedničke države bilo je planirano oko 42,5 miliona evra odnosno 3,7 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: