Insajder sa Canetom Subotićem

Cane Subotić govori u Insajderu o tome zašto se pokojni Đinđić vozio njegovim avionom, odnosima sa Đukanovićem i o akciji "Mreža".

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2006.

09:03

Default images

Stanko Subotić Cane, biznismen koji već godinama živi u Ženevi, široj javnosti postao je poznat nakon serije tekstova o švercu cigareta, objavljenih u hrvatskom Nacionalu. Subotić, između ostalog, govori i o tome kada je počeo da se bavi trgovinom cigaretama, o svojim odnosima sa Milom Đukanovićem, o tome zašto se premijer Srbije Zoran Đinđić vozio njegovim privatnim avionom.

Subotićevo ime često su pominjali i politički protivnici ubijenog premijera Zorana Đinđića kada su hteli da dokažu njegove veze sa sumnjivim tipovima. U razgovoru za Insajder Subotić potvrđuje da se tadašnji premijer vozio njegovim privatnim avionom.

Subotić: Zoranu Đinđiću dao sam nekoliko puta, odnosno, omogućio da se nekoliko puta besplatno preveze mojim avionom i to je tačno. Šta tu ima loše? Je l' sam mu naplatio možda? On taj avion nije koristio za svoje privatne svrhe, nego za zvanična putovanja.

B 92: E, pa tek to nije logično. Zašto za zvanična putovanja?

Subotić: Zato što u početku verovatno nije imao načina da otputuje, nije mogao da se snađe ili je imao određenih problema. On je mene pitao da li mogu da mu učinim, ja sam mu to učinio, i šta tu postoji loše?

O švercu cigareta i akciji "Mreža"

Stanko Subotić Cane u policijskom izveštaju tajne akcije "Mreža", koja je vođena 2003, označen je kao jedan od glavnih švercera cigareta na ovim prostorima. U ekskluzivnom razgovoru za Insajder, Subotić otkriva da je za istragu znao od samog početka, jer ga je o tome obavestio lično tadašnji ministar Dušan Mihajlović.

B92: Da li vam je poznato da je policija 2003. vodila istragu o švercu cigareta koja je nazvana - tajna akcija "Mreža"?

Subotić: Da, od 2003. slušam za tu akciju.

B92: Znači, vi ste znali za to?

Subotić: Da.

B92: Kako ste znali?

Subotić: Obaveštavali su me ljudi koji su organizovali tu akciju.

B92: Ne razumem.

Subotić: Ni ja ne razumem, zato vam i kažem. Ni ja ne razumem.

B92: Istragu je naredio Dušan Mihajlović. Akcija je bila toliko tajna da ni njegov pomoćnik to nije znao. Vi znate od samog početka da postoji taj izveštaj?

Subotić: Ja sam nekoliko puta bio obaveštavan oko nekog izveštaja, ne znam kakav vi izveštaj imate. A između ostalog, i sam ministar policije me je jednom pozvao kod sebe 2003. da mi priča nesto o toj akciji.

B92: A ko da vam priča?

Subotić: Pa on me je obavestio da je sprovođena istraga i da su ustanovili da je, što se tiče mene i moje kompanije, sve ok i da je sve bilo u skladu sa zakonom.

B92: To vam je rekao ministar policije Dušan Mihajlović?

Subotić: Da, to mi je rekao.

B92: A jeste li videli taj izveštaj?

Subotić: Jesam, on mi je pokazao.

Dušan Mihajlović odbio je razgovor za Insajder, iako je bio obavešten o tome šta je Subotić rekao za B92.

O Milu Đukanoviću

Subotić govori i o svojim odnosima sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, čijoj je vladi, kako kaže, pomogao da kupi jedan avion.

Subotić:  Napravljena je ružna slika od jednog dobrog dela. Ja sam im pomogao da kupe avion, koji su mi kasnije, normalno, otplatili bez provizije i bilo kakve nadoknade. Šta u tome postoji loše, objasnite mi?

B92: Pa to se sve vezuje za taj šverc cigareta u kojem je, navodno, učestvovao i Milo Đukanović, pa ste onda Vladi Crne Gore kupovali avion.

Subotić: Zbog čega? Zbog toga što se on bavio švercom?

B92: Zbog dobre saradnje

Subotić: Zbog dobre saradnje? (smeje se) Pa jeste li vi čuli da je neko nekome kupio avion zbog dobre saradnje?

U Insajderu, Subotić je govorio i o tome zbog čega je sin Jovice Stanišića bio pilot njegove avio-kompanije i zbog čega je saslušan nakon ubistva policijskog generala Radovana Stojčića Badže.

Transkript emisije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: