Država kao većinski vlasnik RTB Bor

Bor -- Dan nakon naredbe o zatvaranju RTB Bora i kažnjavanju direktora zbog zagađenja, oglasio se i tamošnji sindikat.

Izvor: Beta
Podeli

Jedinstvena sindikalna organizacije Rudarsko-topioničarskog basena RTB Bor zatražila je od najviših državnih institucija da se promene uslovi privatizacije tog preduzeća i da država postane većinski vlasnik basena.

"Pokrenućemo inicijativu da država postane vlasnik Basena Bor sa 51 posto, kao i da radnici RTB-a imaju prava na akcije firme", izneo je stav predsedništva JSO, sindikalni aktivista Zvonimir Živaljević.

On je podsetio da je sindikat RTB-a predao republičkoj Skupštini potpise 7.000 članova te organizacije koji su se saglasili da "neće dozvoliti privatizaciju" ni jednog dela RTB-a dok se ne promeni član 48 Zakona o privatizaciji. Taj zakon predvidja da radnici nemaju prava na akcije, ukoliko je u firmi pokrenut proces restrukturiranja.

Živaljević je dodao i da je sindikat stopirao namere rukovodstva RTB-a da se radnici putem anketnog listića izjasne da li prihvataju dobrovoljni raskid radnog odnosa i uslove pod kojim bi to uradili. "Anketa zapravo predstavlja prijavni listić radnika i budući da još uvek nije usvojen socijalni program sa uslovima izjašnjavanja, mi smo bili prinudjeni da stopiramo ovu aktivnost rukovodstva", izjavio je Živaljević.

Vršilac dužnosti direktora RTB-a Borivoje Stojadinović rekao je, medjutim, da je anketa imala za cilj da se "skenira raspoloženje ljudi pre izjašnjavanja o dobrovoljnom napušptanju te firme". U RTB-u, preduzeću u kojem se očekuje da ove godine bude privatizovano, planira se otpuštanje 2.500 radnika po socijalnom programu republičke vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu