Radnici dobili otkaze zbog štrajka

Više od polovine od 409 radnika šabačke fabrike "Zaštita bilja" dobilo otkaze zbog štrajka u tom preduzeću od 24. marta.

Izvor: Beta

Sreda, 03.05.2006.

11:15

Default images

Kako navode predstavnici sindikalnih organizacija te fabrike, otkaze je tokom prvomajskih praznika dobilo 200 radnika, dok je oko 30 odbilo da primi rešenja o prestanku radnog odnosa.

"Formalni razlog za otkaze jeste navodna zabrana ulaska u krug fabrike rukovodstvu, ali to nije tačno, jer je Štrajkački odbor obavestio menadžment da zbog radničkog nezadovoljstva nije moguće garantovati bezbednost, ali je zato omogućen rad svim inspekcijama koje su obilazile fabriku", rekao je predsednik sindikata te firme Milenko Avrić. On je dodao da otkaze nije dobilo 57 radnika koji obavljaju minimum procesa rada i 80 radnika koji koriste bolovanja.

Fabrika "Zaštita bilja" nekada je bila deo holdinga "Zorka - Šabac", a privatizovana je na aukciji 2004, kada ju je kupio Živan Jojić za oko 2,33 miliona dinara. Posle privatizacije, radnici te fabrike štrajkovali su tri puta, zahtevajući od vlasnika isplatu zaostalih zarada i razlika plata za 2005, dokaz o povezivanju radnog staža za 2004. i 2005, i raskid kupoprodajnog ugovora, jer nije obezbeđen kontinuitet proizvodnje.

Agencija za privatizaciju dala je vlasniku rok od 60 dana, koji ističe 1. juna ove godine, da ispuni zahteve štrajkača i obaveze preuzete kupovinom fabrike. Kontrola Agencije utvrdila je da Jojić nije obezbedio kontinuitet proizvodnje u kupljenom preduzeću, isplatu zarada zaposlenima za protekla tri meseca, kao i poreze i doprinose za zaposlene i razliku plata za 2005.

Posle privatizacije obim proizvodnje u "Zaštiti bilja" smanjen za 23 odsto, a u januaru i februaru 2006. za više od 50 odsto. Dug prema radnicima, na osnovu razlike zarada i doprinosa za proteklu godinu, iznosi 5,8 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: