Labus podneo ostavku

Miroljub Labus podneo je ostavku zbog prekida pregovora sa EU: "Tražili ga svuda osim tamo gde je bio". SPO uskoro o Vladi.

Izvor: B92

Sreda, 03.05.2006.

15:07

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije je na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, rekao da napušta Vladu zbog prekida pregovora o pridruženju Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. Ostali ministri iz G17 plus odlučiće o svom ostanku u Vladi na sednici Glavnog odbora stranke, rekao je Labus, a G17 će i dalje podržavati Vladu.

Labus je rekao da će ministrima iz G17 plus predložiti da napuste Vladu, ali će ta stranka, kako je rekao, kao odgovorna, nastaviti da podržava Vladu dok traju pregovori o Kosovu. Za 13. maj Labus je zakazao sednicu Glavnog odbora G17 plus na kojoj će odlučiti da li će ministri ostati u Vladi.

"Poštovani gospodine predsedniče, podnosim ostavku na mesto potpredsednika Vlade Republike Srbije. EU je danas suspendovala pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju jer naša vlada, suprotno Vašem izričitom obećanju, nije obezbedila političke uslove za nastavak pregovora”, stoji u tekstu ostavke koju je Labus dostavio premijeru Vojislavu Koštunici. “Time je izneveren jedan od najvažnijih interesa zemlje i građana Srbije. Kao potpredsednik Vlade i šef Pregovaračkog tima za pridruživanje EU, ja ne želim da učestvujem u takvoj politici”, stoji u Labusovoj ostavci.

Labus ne smatra da je Srbija talac Ratka Mladića, već da bezbednosne službe nisu uradile posao koji je trebalo da urade. On je naveo da ne može da govori o eventualnim akcijama na lociranju i hapšenju Mladića jer dokumenti koje je dobio u vezi sa tim imaju oznaku državne tajne: "Mislim da nije potpuno korektna interpretacija Karle del Ponte i, prema obaveštenju koje smo mi dobili, nije tačno da se znalo do pre 10 dana gde je general Mladić a da se sada ne zna. Ali, vi ste ozbiljni ljudi. Kad sam rekao da to može za jedan dan da se reši ili za pet godina, pretpostavljam da razumete šta sam rekao".

Na pitanje novinara da li je Ratko Mladić u Srbiji, Labus je odgovorio: "Ono što mogu da kažem, tražili su ga svuda, samo ne tamo gde je bio".

Labus je istakao da će o ostanku G17 plus u Vladi za 10 dana odlučiti članovi Glavni odbor stranke tajnim glasanjem: "Ono što će biti moj predlog je sledeće: ja predlažem da i ostali ministri napuste Vladu, ali pošto smo mi odgovorna stranka, mi ćemo podržavati Vladu u parlamentu dok traju pregovori o Kosovu". Labus je podsetio da je G17 plus pre godinu dana odlučio da bude u Vladi sve dok ona bude mogla da obezbedi napredak u procesu evropskih integracija i istakao da je Srbija sada udarila u zid.

Gostujući u emisiji Poligraf na TV B92 Labus je istakao da će biti potrebno puno vremena da vlast u Beogradu povrati poverenje koje je izgubljeno jer Koštunica nije ispunio obećanje dato predstavnicima međunarodne zajednice: "Ovo što je danas izašlo, bilo je pre mesec dana, isto takvo saopštenje, jer tada je trebalo da pregovori budu odloženi. Onda je došla Karla del Ponte i okrenula je celu stvar, Oli Ren joj nije verovao i onda je okrenuo telefon i u tom razgovoru je dobio uveravanja. Šta konkretno, ja zaista nisam Šerlok Holms da kažem jedno ili drugo, ali očigledno da Oli Ren strogo veruje da je dobio obećanje da će do 30. aprila Mladić biti u Hagu".

Reakcije na Labusovu ostavku

Portparol Demokratske stranke Đorđe Todorović kaže da ostavka Labusa ima smisla samo ako poslanici G17 plus u parlamentu budu uskratili podršku Vladi i ako uskoro budu raspisani vanredni parlamentarni izbori. "Od formiranja Vlade DS upozorava da će nedelotvorna politika ugroziti vitalne interese zemlje", rekao je Todorović i dodao da je Srbiji potrebna sposobna vlada koja štiti interese zemlje i građana.

Docent na Fakultetu političkih nauka Dušan Pavlović smatra da je ostavka Miroljuba Labusa njegov lični čin koji neće uzrokovati veće posledice u Vladi. "Ne mora da znači da stranka neće stati iza toga, ali činjenica da je on to uradio pre stranke sugeriše da će to ostati njegov čin. Mislim da to nije ostavka koja ima za cilj da izvrši nekakav pritisak na one koji su odgovorni za suspenziju pregovora, to je više ostavka iz protesta. Mislim da Vlada u ovom trenutku nema kompletnu kontrolu nad hapšenjem Mladića", kaže Pavlović.

Analitičar Vladimir Goati ocenio je da je Labusova ostavka samokritički čin čoveka koji uviđa veličinu onog šta je Srbija izgubila u proteklom periodu. "To je objektivna posledica rada Vlade", rekao je Goati i dodao da nema mesta iznenađenju jer je bilo iluzorno očekivati da Vlada koju podržava Socijalistička partija Srbije ispuni obavezu saradnje s Hagom i izruči Ratka Mladića.

SPO uskoro o Vladi

Ministar spoljnih poslova SCG i lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da je prekidom pregovora sa EU naneta velika šteta državi i da bi svi koji su odgovorni za neispunjavanje obaveza prema Haškom tribunalu trebalo da podnesu ostavke.

"Svi oni koji su odgovorni za neizvršenje haške obaveze trebalo bi da podnesu ostavke. Pre svega mislim na šefove vojnih i civilnih obaveštajnih službi, šefa policije i šefa BIA", rekao je Drašković Radiju Beograd 202.

Prema njegovim rečima, na ta mesta trebalo bi da dođu novi ljudi koji će sve "koji su sarađivali i ratovali sa Mladićem i koji predstavljaju mrežu podrške haškim beguncima" izbaciti iz službi.

Lider SPO-a je rekao da će SPO po njegovom povratku iz Soluna raspravljati o eventualnom povlačenju ministara iz te partije iz Vlade. Drašković boravi u Solunu na dvodevnom samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji je počeo danas.

Mićić: Koštunica da se ugleda na Labusa

Građanski savez Srbije pozdravlja odluku Miroljuba Labusa da podnese ostavku na mesto potpredsednika Vlade, saopštila je danas predsednica te stranke Nataša Mićić. “Smatram da je dobro to što je predsednik G17 plus uvideo razmere katastrofe koja je rezultat Vlade čiji je on bio potpredsednik. Međutim, utvrđivanje odgovornost za suspenziju pregovora sa EU se ne sme završiti samo na ovoj ostavci. Svakako najodgovorniji za ovaj događaj je Vojislav Koštunica,  predsednik Vlade Srbije”, poručuje Mićićeva. “Mi iz GSS-a smo verovali da sadašnja vlada može uspešno jedino da završi proces saradnje sa Haškim tribunalom, jer oni koji opravdavaju zločin i u koje zločinci imaju poverenja jedini i mogu da ih isporuče Tribunalu u Hagu. Nažalost, ova vlada nije sposobna da obavi ni taj zadatak”, kaže Mićićeva, pozivajući i Vojislava Koštunicu da podnese ostavku i raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: