11 godina od "Bljeska"

Sutra se navršava 11 godina od kada je hrvatska vojska tokom dvodnevne operacije Bljesak preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2006.

15:50

Default images

Tim povodom u Crkvi Svetog Marka u Beogradu služen je parastos poginulima u akciji hrvatskih snaga. U akciji Bljesak stradao je veliki broj srpskih civila, nekoliko stotina se još vodi kao nestalo, a oko 30.000 ljudi je tada napustilo zapadnu Slavoniju. Prema podacima Dokumentacionog centra Veritas, 283 osobe vode se kao nestale tokom akcije Bljesak.

I pored višegodišnjih pokušaja da saznaju gde se nalaze posmrtni ostaci njihovih najbližih, porodice ubijenih i nestalih i dalje su bez odgovora. Među njima je i Bogdan Ostrolučanin, iz Okučana ,mesta u  zapadnoj Slavoniji. Njegov dvadesettrogodišnji sin poginuo je u Bljesku, ali njegovi posmrtni ostaci nikad nisu ekshumirani niti identifikovani: "Već 11 godina niko ništa ne preduzima, pre četiri godine hteo sam sam da presmestim njegove ostatke, ali su mi rekli da je to skupo i da nikada ne može da se zna sa sigurnošću da je to zaista moj sin. Ja sam išao na DNK analizu, obratio se Crvenom krstu, ali ništa se nije desilo", kaže Ostrolučanin.

Prema rečima predsednika Udruženja nestalih Čede Marića u Slavoniji postoji sedam masovnih grobnica u kojima,  kako kaže, postoji mogućnost da ima mnogo više posmrtnih ostataka od zvaničnog broja nestalih. Marić navodi da na rešaavnju tog pitanja treba da rade komisije iz Srbije i Hrvatske: "Dosta je zastoja u saradnji tih dveju komisja, tako da posle 2002. nije izvršena nijedna ekshumacija, a ukupno u Hrvatskoj se vodi kako nestalo 2.567 osoba. Nisu nam jasni razlozi zašto nije ništa učinjeno po pitanju rešavanja sudbine nestalih i proseciranju onih koji su počinili zločine".

Četiri godine pre Bljeska, krajem 1991. u zapadnoj Slavoniji ubijeno je više destina srpskih civila, a 52 hiljade je izbeglo iz ukupno 192 srpska sela koja su u potpunosti spaljena i opljakačana. Zbog ratnih zločina tokom akcije  "Bljesak" Tribunal je pripremao optužnicu protiv pokojnog Franje Tudjmana.

Pre dve godine, Hag je obelodanio optužnicu protiv Mladena Markača i Ivan Čermaka, koji su se doborovoljno predali. Hrvatsko tužilaštvo istraživalo je prijavu protiv generala Mladena Kruljca, ali nije podignuta nikakava optužnica. Povodom desete godišnjice akcije Oluja, u avgustu prošle godine hrvatski predsednik Stjepan Mesić Kruljca je unapredio u čin general-pukovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: