Mesić: U Jasenovcu počinjen genocid

U Jasenovcu je održan skup u znak sećanja na 61. godišnjicu proboja zatvorenika iz ustaškog logora Jasenovac.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2006.

13:35

Default images

U čast žrtvama vence položile mnogobrojne delegacije, medju kojima i diplomatski predstavnici SCG. Počast žrtvama je odao i hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je rekao da je Jasenovac bio poprište i genocida i holokausta. Komemoracijom se želi pokazati da se užasi ne zaboravljaju. "Došli smo da potvrdimo našu odlučnost da se nešto slično nikada ne ponovi ni ovdje ni bilo gdje drugdje".

"U Jasenovcu su sukladno politici što su je vodili zločinački ustaški režim, Židovi ubijani zato što su Židovi, Srbi zato što su Srbi, Romi zato što su Romi i to samo zato. A ubijani su i Hrvati koji se s takvom politikom nisu mogli i nisu htjeli složiti. I danas ću ponoviti: ubijani su Hrvati ne zato što su bili neprijatlji hrvatske države, već zato što su bili protivnici zločinačke politike koja se vodila pod plaštom hrvatskog naroda“, dodao je Mesić.

Na komemoraciji održanoj prošle godine, Stjepan Mesić je govorio o žrtvama samo kao o "neprijateljima fašizma i nacizma".

Na skupu je govorio i jedan preživeli logoraš Bogdan Petković: „O logoru Jasenovac ispričane su tisuće priča, a ja sam se često pitao što se zbivalo s ljudima kraj čijih su pragova od kolovoza ’41. ustaše provodili nepregledne kolone Židova, Srba, Roma, Hrvata, Muslimana“.

U aprilu 1945. godine oko 600 poslednjih logoraša pokušalo je da izvrši proboj iz logora smrti, ali je samo 106 uspelo da se domogne slobode. Istraživački centar "Simon Vizental" procenjuje da je u Jasenovcu ubijeno oko 600.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: