Hag: Kad će nama Mladić?!

Ističe rok koji je vlastima u Srbiji ostavljen da reše problem saradnje sa Hagom ili da se suoče s obustavljanjem pregovora s EU.

Izvor: B92

Nedelja, 30.04.2006.

11:04

Default images

Tačno pre mesec dana, evropski komesar za proširenje Oli Ren posle razgovora s Karlom del Ponte rekao je da mu je Vojislav Koštunica pružio uveravanja da će otkriti, uhapsiti i neodložno prebaciti Ratka Mladića u Hag do kraja aprila.

Ren je tada rekao da će Evropska komisija "nastaviti pažljivo da prati koje će rezultate ostvariti vlasti u Beogradu. "Krajem aprila će Evropska komisija", dodao je on, "ponovo proceniti situaciju i odlučiti da li će nastaviti pregovore. U petak je Ren upozorio da će ukoliko Mladić do kraja današnjeg dana ne bude u Hagu, pregovori sa Srbijom biti obustavljeni i da je sada ključni trenutak da se posao završi.

Evropski komesar je isti stav ponovio u izjavi za BBC i naglasio da nema više vremena za izgovore: "Imali su vremena da dokažu da ne kriju Mladića i sada je poslenji trenutak za delovanje i pružanje konkretnih rezultata, a to znači hapšenje i izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu".

Belgijski ministar spoljnih poslova Karel de Guht upozorio je Beograd da bi neispunjavanje krajnjeg roka za izručenje Ratka Mladića moglo da ugrozi uspostavljanje boljih veza Srbije sa ostatkom Evrope. De Guht, koji predsedava OEBS-om, naglasio je da Beograd mora da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi uhapsio i izručio Ratka Mladića. "Mladić je popularan i u Srbiji uživa podršku, ali mi moramo da pojačamo pritisak na Srbiju da ga izruči ili barem da kaže gde se on nalazi", rekao je De Guht televiziji VRT.

U Hagu bili uvereni

I u Hagu su razočarani činjenicom da se najtraženiji begunac ne nalazi u Ševeningenu. Od početka aprila i poverljivog razgovora glavne tužiteljke Karle del Ponte, evropskog komesara Olija Rena i premijera Srbije Vojislava Koštunice, kada je očigledno postignut dogovor da se javnost maksimalno isključi iz "operacije Mladić", u Hagu su o njegovom prebacivanju odbijali da kažu bilo šta osim da im je Koštunica obećao da će Mladić do 30. aprila biti u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu.

Kako B92 saznaje, u tužilaštvu je zaista postojalo uverenje da se najnovije obećanje premijera Koštunice razlikuje od niza prethodnih i da će on ispuniti obavezu da u Hag prebaci generala optuženog za ratne zločine širom Bosne i za genocid u Srebrenici. Tim pre što iz kabineta srpskog premijera nikada nije demantovano da je obećanje zaista dato.

Upitan da li bi za tužilaštvo neka druga aktivnost vlasti u Srbiji, poput hapšenja navodnih Mladićevih pomagača bila prihvatljiva kao dokaz ozbiljne ako ne dovoljne saradnje, portparol tužilaštva Anton Nikiforov ponovio je prošle srede da je Del Ponteovoj obećano izručenje Mladića, da je prošlo dodatno vreme koje je Beograd dobio i da će ocena saradnje vlade premijera Koštunice biti doneta isključivo na osnovu činjenice da li će Mladić do kraja današnjeg dana ili u nekoliko narednih dana biti u Hagu ili ne.

U narednim danima uslediće konsultacije, a potom će Karla del Ponte, kako je najavljeno, 3. maja obavestiti evropskog komesara za proširenje Olija Rena o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Izveštači i izveštačice iz Haga, a na nekoj vrsti stend baja su sve relevantne svetske novinske agencije, očekuju da će, glavna tužiteljka potom svoje stavove obrazložiti i javno.

Ponovo "progledavanje kroz prste"?

Za sada, poznato je samo da su počela hapšenja jataka Ratka Mladića. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić rekao je da je poznato 130 ljudi koji su u raznim fazama pomagali u skrivanju bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. Nezvanično, Vlada računa da će zbog tih rezultata, EU još jednom jednom progledati kroz prste i nastaviti pregovore.

Glas Amerike javlja da prema dosadašnjem ponašanju i izjavama funkcionera, srpski premijer neće ispuniti obećanje evropskim zvaničnicima da će do kraja aprila isporučiti Ratka Mladića.

Obeležavajući dvogodišnjicu Vlade Srbije, početkom marta, Vojislav Koštunica preuzeo je svu odgovornost za saradnju sa tribunalom na sebe: "Polazim od toga da ćemo mi tu obavezu ispuniti. Ne bih bio toliki pesimista niti skeptičan kao vi, a naravno da je odgovornost vlade i ponajviše moja odgovornost".

"Haški begunci su nam šefovi"

Vuk Draškoviæ (FoNet)
Rok koji je EU dala Srbiji da do kraja aprila uhapsi i izruči haškog begunca Ratka Mladića polako ističe, a iz Brisela je jasno upozoreno da će pregovori biti suspendovani u slučaju da se Mladić za nekoliko dana ne nađe u Hagu.
Belgijski ministar spoljnih poslova Karel de Guht upozorio je Beograd da bi neispunjavanje krajnjeg roka za izručenje haškog optuženika Ratka Mladića moglo da ugrozi uspostavljanje boljih veza Srbije sa ostatkom Evrope. De Guht, koji predsedava OEBS-om, naglasio je da Beograd mora da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi uhapsio i izručio Ratka Mladića: "Mladić je popularan i u Srbiji uživa podršku, ali mi moramo da pojačamo pritisak na Srbiju da ga izruči ili barem da kaže gde se on nalazi".

Šef diplomatije Vuk Drašković izjavio je u Briselu da je budućnost Srbije u opasnosti ako obaveze ne budu ispunjene na vreme. Drašković kaže da je Srbija sama sebe dovela u situaciju da od haških optuženika zavisi njena evropska budućnost. "Da ne upotrebim neku težu reč, da nam je Hag prestonica, a da su ti haški begunci šefovi svih naših pregovaračkih timova. Samo sam formalno šef tima za pridruživanje EU. Stvarni šef su haški begunci, jer od njih zavisi hoće li ti pregovori biti nastavljeni i kad će biti završeni", rekao je šef diplomatije.

Član Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ministar Zoran Lončar, uveren je da će vlada Srbije učiniti sve da se neometano nastavi sa uspehom započeti proces evropske integracije. On je ponovio da je saradnja sa Hagom isključivo tehničko pitanje i da će biti rešeno u veoma kratkom roku, kada će zaista nadležni organi i službe utvrditi da li je bilo ko od haških optuženika na teritoriji Srbije.

I ministar pravde Zoran Stojković kaže da se čini sve kako bi Ratko Mladić bio izručen Hagu. Politička volja postoji, radi se sve kako bi obaveza bila ispunjena, ali Mladića očigledno nije lako naći, kaže Stojković. On napominje i da se odnosi Beograda sa Briselom i Hagom neće promeniti u slučaju evenutalnog prekida pregovora sa Evropskom komisijom. "Ako pregovori budu suspendovani mi ćemo nastaviti naš deo posla, vezan za obaveze prema Haškom tribunalu kao i da nisu suspendovani. Mi nismo prihvatili obavezu da je izvršavamo da bi nas primili. Mi to ne shvatamo kao trampu. Kao država smo preuzeli tu obavezu i izvršićemo je", rekao je Stojković.

Jela Baćević iz kancelarije SCG za pridruživanje EU naglašava da je upozorenje o suspenziji ozbiljno i da bi odnos sa Briselom zapao u ozbiljnu krizu u slučaju da do toga i dođe. "Suspenzija je jedna oštra i rigidna mera koja će značiti ozbiljan zastoj u ovom procesu. Čak ni na radnom nivou neće biti moguće delovati sa komisijom u periodu suspenzije. To je veoma veoma ozbiljan signal da Komisija zapravo više nema prostora i naš odnos sa EU zapada u ozbiljnu krizu", smatra Baćevićeva.

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost Erhard Busek, izjavio je da će haški optuženik Ratko Mladić verovatno biti izručen Haškom tribunalu 10. maja. "Najnovija informacija koju sam dobio, to je da Beograd sada razmatra da ga izruči 10. maja. To je ono što mi je rekao jedan visoki balkanski politički lider", rekao je Busek nemačkom dnevnom listu Sidojče cajtung.

Prema dosadašnjem ponašanju i izjavama funkcionera, srpski premijer Vojislav Koštunica neće ispuniti obećanje evropskim zvaničnicima da će do kraja aprila isporučiti Ratka Mladića Haškom tribunalu, javlja Glas Amerike. Vlasti u Beogradu, dodaje američki državni radio, već razmatraju moguće opcije sankcija koje bi Evropska unija mogla da primeni zbog neizvršenih međunarodnih obaveza i datih obećanja. Pojedini beogradski mediji nastoje da uvere javnost da će vlast u Srbiji ubediti Evropsku uniju da još malo sačeka sa izručenjem Mladića, ali ne dalje od kraja maja, i da zastoj u pregovorima sa Evropskom unijom neće trajati duže od mesec dana, prenosi Glas Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: