Uticaj stomaka na suđenje Stanišiću

Sudsko veće Haškog suda odbilo je zahtev odbrane Jovice Stanišića da se zbog njegove bolesti obustavi postupak protiv njega.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

17:44

Default images

U obrazloženju odluke kojom se odbacuje zahtev, sudsko veće Patrika Robinsona istaklo je da nijedan lekarski nalaz koji su podneli advokati bivšeg šefa Državne bezbednosti Srbije ne dokazuje u dovoljnoj meri da on nije sposoban za suđenje. Odbrana je priložila nalaze gastroenterologa, nefrologa sa VMA kao i, kako se navodi, nezavisnih specijalista iz Izraela.

U istom podnesku navedeno je i da se zdravstveno stanje Stanišića neočekivano i značajno pogoršalo u novembru prošle godine.

Sudsko veće odbacilo je, međutim, tvrdnje branioca Herta Jana Knopsa da bolest organa za varenje značajno umanjuje Stanišićevu sposobnost da učestvuje u pripremi odbrane, da radi sa advokatima ili da sam svedoči na suđenju. Sudije smatraju da na tu temu, u ovoj fazi postupka, nije potrebno ni organizovati raspravu u sudnici.

Podsetimo, Jovića Stanišić se, zajedno sa Frankom Simatovićem, tereti za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni. Od decembra 2004. nalazi se na privremenoj slobodi, a optužnica protiv njega u međuvremenu je proširena tako da uključuje i ubistvo šestorice Muslimana u Trnovu, koje su, u julu 1995, izvršili pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Datum početka suđenja Stanišiću i Simatoviću još nije određen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: