Samit o trgovini i turizmu

Predsednici sedam država jugoistočne Evrope okupili su se u Draču na sastanku o saradnji u oblasti ekonomije i turizma.

Izvor: B92

Petak, 28.04.2006.

12:50

Default images

Skup je organizovao predsednik Albanije Alfred Mojsiju, koji je priredio svečani doček za šest predsednika koji su doputovali u Albaniju. Na skupu učestvuju predsednici Srbije Boris Tadić, Crne Gore Filip Vujanović, Bugarske Georgi Prvanov, Hrvatske Stjepan Mesić, Makedonije Branko Crvenkovski i Rumunije Trajan Basesku, a teme skupa su unapređenje ekonomske saradnje i razvoj turizma u regionu.

Pre početka sastanka, predsednik Srbije Boris Tadić sastao se s predsednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su turizam, saobraćajni koridori i zajednička energetska mreža pretpostavke za ekonomski razvoj regiona i rekao da u jugoistočnoj Evropi ne smeju da postoje samo nacionalne politike, već da one moraju biti i regionalne. "Naš zajednički cilj jesu evroatlantske integracije, a Balkan je spona Evrope i Azije. Za novu politiku u regionu potrebno je individualizovati krivicu za zločine tokom ratova devedesetih godina", rekao je predsednik Srbije.

"Za približavanje EU važni su liberalizacija viznog režima za građane SCG i pristupanje strukturnim fondovima EU", rekao je Tadić i predložio da sastanci država jugoistočne Evrope postanu redovni i da se održavaju dva puta godišnje na nivou predsednika država i premijera.

Stvaranje nezavisnog Kosova kontraproduktivno

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je na skupu lidera država jugoistočne Evrope u Draču da bi bilo "kontraproduktivno i destabilizujuće" stvaranje nezavisnog Kosova.

"Prava Albanaca moraju apsolutno da budu uvažena, kao i prava Srba na Kosovu, ali se ne sme doći do rešenja koje nije prihvatljivo za sve", istakao je Tadić u obraćanju predsednicima država zemalja regiona.

"Srbija je protiv nezavisnosti Kosova i na tom prostoru se mora doći do rešenja koje će biti održivo više decenija", rekao je Tadić novinarima posle skupa.

Sa Tadićem o političkim pitanjima

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je u Draču da je razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem o političkim pitanjima u regionu.

"Tokom sastanka s predsednikom Srbije dotaknuta su politička pitanja u regionu, a posebno je razmotreno pitanje nacionalnih manjina i srpskih povratnika u Hrvatsku, kao i česti incidenti upravo povezani s njima", rekao je Mesić, a prenosi hrvatska agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: