Tri baze SAD u Bugarskoj

Državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs potpisala je danas u Sofiji sporazum o otvaranju tri stalne vojne baze SAD u Bugarskoj.

Izvor: Beta

Petak, 28.04.2006.

12:35

Default images

Reč je o vazduhoplovnim bazama Bezmer, u blizini Jambola, i Graf Ignatievo, nedaleko od Plovdiva, i kopnenoj bazi Novo Selo, kod Slivena. Te baze služiće za dejstva na Bliskom istoku i drugim susednim oblastima.

SAD su sličan sporazum potpisale i s Rumunijom, u decembru, a Pentagon namerava da u narednih 10 godina rasporedi između 60.000 i 70.000 vojnika u zemljama istočne Evrope i Azije, a koji su do sada uglavnom bili stacionirani u Nemačkoj i Južnoj Koreji.

Vašington tajms, koji je imao uvid u konačni nacrt sporazuma SAD i Bugarske, pisao je ranije da će u tim bazama biti smešteno oko 2.500 vojnika, koji će biti upućivani u misije u trećim zemljama bez neophodne dozvole bugarskih vlasti. SAD neće plaćati najamninu za baze, već će pokrivati pogonske troškove i održavanje. Prema sporazumu, svi novi objekti koje izgrade SAD smatraće se vlasništvom Bugarske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: