Optužnica za zločin u Suvoj Reci

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv osam osoba za slučaj Batajnica.

Izvor: B92
Podeli

Reč je o ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u Suvoj Reci 26. marta 1999, a optuženo je osam pripadnika policije i tadašnje Državne bezbednosti Srbije. Prvooptuženi je Radoslav Mitrović, pomoćnik komandanta Žandarmerije, u vreme sukoba komandant Niškog odreda Posebnih jedinica policije i član Štaba za Kosovo i Metohiju.

Optuženi su i Radojko Repanović i Nenad Jovanović, bivši čelni ljudi policijske stanice u Suvoj Reci, policajac u toj stanici Slađan Čukarić, bivši pripadnik Državne bezbednosti za područje Prizrena Milorad Nišavić i policajci iz Suve Reke Miroslav Petković, Zoran Petković i vođa policijske patrole Ramiz Popović.

Optužnica za ratni zločin ubistva članova porodice Beriša prva je optužnica za zločine na Kosovu protiv policijskih čelnika pred domaćim pravosuđem. Optužnica ih tereti da su zločin izvršili kao pripadnici posebnih jedinica policije aktivnog i rezervnog sastava, s pripadnicima DB-a i Teritorijalne odbrane. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić smatra da je činjenica da se radi o visoko pozicioniranim policajcima veoma važna. Vekarić veruje da je optužnica koja se odnosi na žrtve iz grobnice u centru grada dobra poruka da su svi državni organi spremni da se suoče sa svojim zločinima. "To je dobar znak da je Srbija spremna da se suoči s negativnom prošlošću i da se obračuna sa izvršiocima takvih krivičnih dela. Tako je otvorena i jedna osetljiva tema, tema grobnica u Batajnici", kaže Vekarić.

Tela i lični predmeti ubijenih u Suvoj Reci nađeni su u masovnim grobnicama u Srbiji, uključujući onu u Batajnici, u Beogradu.

U zločinu je ubijeno 48 članova porodice Beriša, među njima šestoro dece uzrasta od jedne do četiri godine, sedmoro dece od sedam do 13 godina, jedna starica od 100 godina i žena u osmom mesecu trudnoće. Policijske snage, navodi se u optužnici, opkolile su kuće porodice Beriša u Suvoj Reci, koristeći i tenkove. Muškarci su odvojeni od žena i dece i neki su ubijeni. Policija je ostale članove porodice povela do jednog kafića i naterala ih da uđu u njega. Zatim su policajci ušli i otvorili vatru, a u kafić je potom ubačen i eksploziv.

Vjolca Beriša i jedno od njene dece preživeli su zločin iako su bili u kafiću. "Tamo je bilo žena u drugom stanju, moja zaova je bila u osmom mesecu trudnoće, deca od sedam meseci, starci od 100 godina, nisu pravili razliku, po svima su udarali. Kada su nas videli sve mrtve, smirili su se, a mi smo se premazali krvlju sa mrtvih. Mislili smo da će nas politi benzinom i zapaliti. Kada su videli da su sve poubijali, dovezli su kamion i počeli jednog po jednog da prebacuju nosilima u njega. Kada je stigao na mene red, najpre su me vukli, pa stavili na nosila i bacili u kamion. Sin Gramos bio je ranjen u rame, a kasnije mi je rekao da bi jauknuo da ga nisu uhvatili za drugu ruku. Tako se spasao, što se pretvarao da je mrtav", ispričala je Vjolca Beriša.
Optuženi srpski policajci u pritvoru su od 17. oktobra, a Tužilaštvo je tražilo produženje pritvora posle podizanja optužnice.

Info

Ograda oko Jerusalima

Jerusalim -- Vlada Izraela odlučila je da podigne privremenu ogradu na područjima Jerusalima koja nisu obuhvaćena zidom prema Zapadnoj obali.

Svet nedelja 30.04. 20:48 Komentara: 1

11 godina od "Bljeska"

Beograd -- Sutra se navršava 11 godina od kada je hrvatska vojska tokom dvodnevne operacije Bljesak preuzela kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Region nedelja 30.04. 15:50 Komentara: 7
strana 1 od 432 idi na stranu