Razgovor RRA s radio-stanicama

Beograd -- Predstavnici više radio stanica predstavili vlasničke strukture i programske koncepcije Radiodifuznoj agenciji.

Izvor: Beta
Podeli

Povodom tumačenja Ministarstva kulture Srbije da televizija RTL, čiju je prijavu Savet RRA prvobitno odbio, ispunjava uslove konkursa, zamenik predsednika Saveta Aleksandar Vasić rekao je Beti da se tim povodom Savet neće posebno sastajati i da će o dodeli frekvencije RTL-u odlučivati kad i o ostalim kandidatima.

U nastavku javnog razgovora članova Saveta Republičke radiodifuzne agencije Srbije s kandidatima za nacionalnu dozvolu predstavili su se Radio Indeks, Radio S, Radio Roud star, Sigma i TDI.

Direktor i jedan od osnivača Radio Indeksa Zoran Mihajlović rekao je da s ponosom ističe da je to piratska stanica, iako je od 5. oktobra 2000. poštovala sve zakonske propise koji su se odnosili na radiodifuziju. Upitan kako je radio uspeo da funkcioniše pre demokratskih promena, pošto je u javnosti postojala predstava da nisu po volji režima, on je rekao da je Indeks imao dozvolu do 1998, a da je te godine konkurisao za dozvolu, ali da nikada nije dobio odgovor na taj zahtev. Mihajlović je rekao da je Indeks posle toga izbačen iz prostorija Radio Beograda i postao piratska radio stanica, koja je pored brojnih problema možda jedina koja nije bila pod kontorolom režima. "Nekom se to nije sviđalo i odatle je krenula priča da nas plaćaju radikali", rekao je direktor radija.

Glavni i odgovorni urednik radija Milorad Roganović rekao je da ne vidi prepreku u tome što su u Savetu RRA bivši novinari Radio Indeksa, a da to pre može da opterećuje te članove Saveta u odlučivanju o dodeli frekvencije.

Direktorki Radija S Dragani Dojčinović predstavnici Saveta RRA najviše pitanja su postavili u vezi s vlasničkom strukturom radija i ulozi funcionera Socijalističke partije Srbije Zorana Anđelkovića u osnivanju i radu te stanice. Ona je rekla da je tačno da je radio osnovan 1994. u okviru sistema Geneks, da je do 2004. bio u vezi sa SPS-om, ali da to više nije. Ona je rekla da se kao osnivač radija vodi Ljubinka Anđelković, majka Zorana Anđelkovića, ali da stranka nema uticaj na program radija. Povodom perioda kada je na funkciji glavnog urednika radija bila Spomenka Jović, ona je rekla da njena uređivačka politika nije donela rezultate, već da su rezultati ostvareni 2001, kada je to postala, kako je rekla, najslušanija komercijalna radio stanica. Upitana ko donosi strateške odluke u firmi, Dragana Dojčinović je rekla da to čine članovi Upravnog odbora, odnosno ona kao direktor, Ljubinka Anđelković kao osnivač i još jedna osoba, čijeg imena nije mogla da se seti. Radio se, kako su rekli, finansira iz sopstvenih izvora.

Novi Roud star radio, stanicu u osnivanju, predstavio je glavni urednik Vladimir Čeh, koji je kazao da bi to bila specifična stanica posvećena pre svega vozačima u kolima, pošto su osnivači radija zaključili da se on najviše sluša u automobilima. Program radija bio bi posvećen informisanosti i bezbednosti učesnika u saobraćaju, a emitovao bi program 24 sata. Vlasnik radija je Branivoje Lazović, vlasnik kompanije Euroluks petrol, a prema najavama, početno ulaganje u radio bilo bi 500.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 432 idi na stranu