Užice - pretnje ili odbrana

Javnost je iznenadila vest o navodima da je neko iz Građanskog saveza Srbije uputio pretnju jednom novinaru.

Izvor: B92, Beta

Subota, 01.04.2006.

09:49

Default images

Dopisnik lista Danas iz Užica Nenad Kovačević obavestio je SUP da mu je pretio član Opštinskog odbora GSS-a Miodrag Mićić, muž nekadašnje presednice skupštine i vršilac dužnosti predsednika Srbije, Nataše Mićić. Mićić međutim kaže da je novinaru ljudski objašnjavao šta može da se desi porodici Mićić zbog njegovih tekstova.

Sukob je nastao zbog  teksta o užičkim milionerima, koji je objavljen u beogradskom listu. Novinar Nenad Kovačević kaže da mu je Mićić pretio zbog teksta objavljenog u listu Danas 29. marta pod naslovom "Među 53 milionera i šestoro narodnih poslanika“. Kovačević je, istražujući koliko je Užičana prijavilo porez na dohodak veći od milion i 200.000 dinara, objavio da se među među nijima nalazi i šest poslanika iz Užica.

Kovačević kaže da u tekstu nije pominjao imena poslanika, ali pretpostavlja da je Mićić prepoznao svoju suprugu i zatim mu pretio telefonom. "Ja ću citirati  njegove reči pretnje koje je on meni tog trenutka uputio: ’Ako se išta dogodi mojoj kući, mojoj ženi i mom detetu, isto će se dogoditi tvojoj porodici i tvojoj deci, ti si objavljujući takav tekst tipovao moju kuću i moju porodicu’, rekao je Mićić, a potom završio razgovor mobilnim telefonom", tvrdi Kovačević.

Sa druge strane, Miodrag Mićić kaže da razgovor koji je obavio sa Kovačevićem nije tekao baš kao što kaže novinar Danasa. "Kovačević je taj  razgovor zloupotrebio jer mu verovatno treba publicitet“, kaže Mićić: " Pozvao sam ga zato što nije prvi put da se objavljuju razne obmane i laži u vezi moje porodice. U svađi, koja nije bila politička nego je bila ljudska, naglo sam reagovao i ne baš tim rečima, daleko od tih reči, koje on navodi. Pokušavao sam da ga stavim u svoju poziciju. A sve je to bilo u pokušaju da mu objasnim šta sve može da se desi mojoj porodici zbog takvih tekstova."

Nezavisno udruženje novinara Srbije protestovalo je zbog pretnji koje je član GSS-a uputio dopisniku Danasa Nenadu Kovačeviću. NUNS zahteva od nadležnih organa, pre svega od policije, da zaštite novinare i da stvore uslove da mogu nesmetano da obavljaju svoj posao.

Povodom ovog slučaja, oglasilo se i drugo strukovno udruženje. "Udruženje novinara Srbije smatra da je pravo svakog novinara da objavljuje podatke od javnog interesa, kao što je postupio i Kovačević i da to ne može biti nikakav razlog za pretnje, ili bilo kakvo iskazivanje nezadovoljstva", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: