NBS protiv inflacije

Narodna banka Srbije ponovo pooštrila uslove pod kojima banke i lizing-kompanije odobravaju kredite.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

15:46

Default images

Namera NBS je da i u narednim mesecima inflaciju zadrži u planiranom okviru, kao što je to postignuto za prva tri meseca 2006. Nove mere važe od 10. aprila, rekao je guverner Radovan Jelašić i opovrgao optužbe kako NBS pokušava da zabrani kreditiranje.

Cilj je samo smanjiti nagli rast kreditiranja, rekao je Jelašić i odbacio i primedbe da NBS svojim nepopularnim merama obara cenu domaćih banaka koje su za prodaju. "Nije mi poznato da su banke ikada bile na boljoj ceni nego što su danas, šta više, neki privatnici već trljaju ruke kada je reč o prodaji njihovog dela. Dakle, cena banaka konstantno raste, pa bih ja rekao da sve mere NBS idu u korist onih koji grade stabilan bankarski sistem, odnosno onih koji su postojeći vlasnici banaka", kaže Jelašić.

NBS je danas oduzeo dozvolu za rad banci MB iz Niša, koja je prethodno preuzela ugašenu banku Kapital, biznismena Đorđa Nicovića. Ta banka biće likvidirana, pa štetu neće trpeti ni država ni deponenti, već samo njeni vlasnici, rekao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: