Jelašić: Politika, pa ekonomija

Radovan Jelašić kaže da od rešenja političkih problema zavisi već osmišljena snažnija ekonomska podrška EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.03.2006.

08:03

Default images

Guverner Narodne banke Srbije je, boraveći u Briselu, rekao da Evropska komisija deli mišljenje NBS da je važno nastaviti restrukturiranje velikih javnih preduzeća i ekonomske strukturne reforme u Srbiji, a da snažnija ekonomska podrška zavisi od rešenja političkih pitanja.

"Ova godina mora biti presudna za postizanje takvog cilja, a to je naročito važno pošto je Srbija završila program saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom", rekao je Jelašić posle razgovora sa zvaničnicima Evropske komisije i podsetio na to da je od 540 miliona evra makroekonomske podrške EU Srbiji, za razdoblje od 2001. do 2006, već iskorišćeno 500 miliona evra i da će do juna biti dobijena sva sredstva.

"Kada bi bili rešeni politički uslovi Srbija bi, uz nužno ubrzanje reformi, dobila i stručnu pomoć EU, a glavna šargarepa će tada svakako doći od privatnog biznisa i priliva kapitala", rekao je Jelašić i ukazao na slučaj Hrvatske, u koju su naglo počele da se slivaju strane investicije čim su vlasti u Zagrebu rešile pitanje saradnje s Hagom, odnosno kad je uhapšen general Ante Gotovina. Guverner je ukazao na to da su potrebna mnogo veća ulaganja za poželjan snažniji privredni rast Srbije, koja je prošle godine privukla 1,5 milijard dolara investicija i dobila 2,5 milijardi dolara kredita od finansijskih organizacija, uz opasku da je u bankarski sistem privučeno 2,5 milijarde dolara.

Prema Jelašićevim rečima, restrukturiranje velikih javnih preduzeća se prevashodno tiče Elektroprivrede Srbije i rafinerija i prodaje kapaciteta neosnovnih delatnosti, kako što su hoteli, turističke organizacije i slična već izdvojena imovina Jata, Naftne industrije Srbije, EPS-a i drugih firmi. Jelašić je rekao da to povlači i nužnost utvrđivanja uloge države u privredi Srbije, uz neminovno smanjenje političkog i državnog aparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: