Na šta je potrošena pomoć

Srbija je od 2000. do 2005. dobila donatorsku pomoć od 3,5 milijardi evra.

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2006.

15:58

Default images

Ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić izjavio je danas, posle sastanka s predstavnicima međunarodne donatorske zajednice, rekao da je najveći donator bila Evropska unija, a u okviru nje Nemačka.

Parivodić je izjavio da je najveći deo pomoći otišao u budžet, transport, energetiku, privatni sektor i civilno društvo. Međunarodna pomoć tokom prošle godine bila je 652 miliona evra, od čega 54 odsto bespovratnih sredstava, a ostalo su krediti namenjeni razvoju.

U 2000. pomoć je bila 166 miliona, 2001. 836 miliona, 2002. 776 miliona, 2003. 645, a 2004. 427 miliona evra.

Jelašić: Politička pitanja kao prepreka

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas u Briselu da od rešenja političkih problema zavisi kada će Evropska unija dati već osmišljenu snažniju ekonomsku podršku Srbiji. Jelašić je rekao da Evropska komisija deli mišljenje NBS da je važno nastaviti restrukturiranje velikih javnih preduzeća i ekonomske strukturne reforme u Srbiji, a da snažnija ekonomska podrška zavisi od rešenja političkih pitanja.
Jelašić je posle razgovora sa zvaničnicima u Evropskoj komisiji izjavio da je od 540 miliona evra makroekonomske podrške EU Srbiji, za period od 2001. do 2006, već iskorišćeno
500 miliona evra i da će do juna biti dobijena sva sredstva. "Funkcioneri Evropske komisije su stavili do znanja da su buduća makrofinansijska pomoć i podstrek za strane investicije uslovljeni širim političkim zbivanjima, pre svega saradnjom Beograda s Haškim sudom", rekao je Jelašić i ukazao na slučaj Hrvatske, u koju su naglo počele da se slivaju strane investicije čim su vlasti u Zagrebu rešile pitanje saradnje s Hagom, odnosno kad je uhapšen general Ante Gotovina.

Jelašić je izjavio da je na inicijativu Austrije, predsedavajuće EU, došao u Brisel i da je načelno dogovoreno da jedan predstavnik NBS dođe u misiju SCG pri EU. Predstavnik NBS bi se bavio saradnjom sa EU u vezi s finansijsko-bankarskim sistemom i makroekonomskim pitanjima, a preko tog predstavnika bi Evropska komisija mogla da pruža podršku NBS, Ministarstvu finansija i Vladi Srbije, u segmentu makroekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: