Srbija zemlja s najmanje studenata

U Srbiji, u odnosu na sve evropske zemlje, najmanje je mladih koji upisuju fakultet.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.03.2006.

07:33

Default images

U Srbiji samo 10 odsto populacije iz generacije nastavlja školovanje, a u zemljama u tranziciji, koje su nekada zaostajale za Srbijom, danas studira 20 odsto mladih. Stručnjaci upozoravaju da je to poslednji signal Vladi Srbije da izradi strategiju za visokoškolsko obrazovanje, piše Blic.

U Nemačkoj 40 odsto mladih nastavlja školovanje, u Engleskoj i Francuskoj 50 odsto odlazi na fakultet, a prednjače SAD, s 55 odsto. Stručnjaci upozoravaju da se društvo kreće napred zahvaljujući obrazovanima jer su oni i najkreativniji. Brojke u Srbiji govore i o velikom delu generacije koji je neiskorišćen.

Nedovoljan broj visokoobrazovanih ljudi očitava se i u neadekvatnoj kulturnoj matrici, u robovanju stereotipima, što je karakteristično za poluobrazovane. Sve se to odražava ne samo na privredni razvoj, već ima i jasne političke posledice. Jedan od osnovnih razloga zašto mali broj mladih nastavlja školovanje je u razvojnoj politici i metropolizaciji. Jedan od strateških ciljeva je da visokoobrazovanih bude 20 odsto u odnosu na broj stanovnika, a Srbiji nedostaju i visokoobrazovani u sektoru usluga.

Takođe, uprkos malom broju mladih na univerzitetima, Srbija ima neke suvišne fakultete, koji više ne mogu da obrazuju za upotrebivo zanimanje, a dobar primer je metalurgija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: