Radnici “Sloge” u štajku

Bor -- Oko 100 radnika građevinskog preduzeća "Sloga" iz Bora počelo je štrajk zahtevajući isplatu četiri zaostale zarade i bolje uslove rada.

Izvor: Beta
Podeli

"Sloga" je privatizovana pre tri meseca, a štrajkači traže od novog vlasnika Radoslava Lucića, da im isplati zaostale zarade iz vremena pre prodaje firme i da na posao vrati radnike koje je otpustio, a koji nisu počinili povredu radne duznosti.

Oni od novog vlasnika traže obračun zarade po ostvarenom učinku, naknade za prevoz i topli obrok, isplatu regresa za godišnji odmor i da im se obezbedi zaštintna opreme i alat za rad.

Lucić je potvrdio Beti da je "zbog povrede radne discipline" otpustio petnaestak radnika koji su na gradilištu dolazili pijani, vređali poslovođe i direktore i spavali na stražarskom mestu. On je naveo da je u obavezi da isplati zarade iz vremena kada je "Sloga" bila društveno preduzeće, ali da postoji dokument koji potvrđuje da je sa sindikatom postigao dogovor o isplati tih primanja od maja, kada počinju građevinski radovi. Lucić je upozorio da mnogi građevinari tokom leta odlaze na bolovanja i u to vreme rade privatno, a da im zima i firma služe samo kako bi imali plaćeno socijalno osiguranje.

Predsednik Štrajkačkog odbora Svetolik Stojanović je rekao agenciji Beta da su zarade u "Slogi" od 4.000 do 7.000 dinara.

strana 1 od 437 idi na stranu