Sahranjen Slobodan Milošević

U Požarevcu sahranjen Slobodan Milošević, posle komemorativnog skupa u Beogradu, u kom je održan i skup njegovih protivnika.

Izvor: B92

Subota, 18.03.2006.

07:56

Default images

Kovčeg s telom Miloševića spušten je u porodičnu grobnicu pošto su poruke Mire Marković i Marka Miloševića pročitali Bogoljub Bjelica, funkcioner Socijalističke partije Srbije, i Ljiljana Milanović, bivša urednica Informativnog programa Radio-televizije Srbije, u vreme Miloševićevog režima.

Više desetina hiljada ljudi sačekalo je povorku na centralnom gradskom trgu u Požarevcu, a povorka se potom uputila ka grobnici napravljenoj u dvorištu kuće Miloševića, ispod stabla lipe.

U dvorištu porodične kuće u Nemanjinoj 41 vladika Mileševski Filaret nije vršio opelo, kako je ranije najavljeno. Vladika Filaret je, kako saznaje B92, došao u Sabornu crkvu u Požarevcu, gde mu je dat krst da nad njime vrši opelo jer je za opelo ostalo malo vremena, što je on odbio, rekavši da opelo samo nad krstom do sada nikada nije činio.

Kovčeg s telom Miloševića spušten je u zemlju u 17.50, uprkos običajima prema kojima se telo pokopava pre smrkavanja. Orkestar je svirao ruske pesme "Rjabinuška" i "Podmoskovske večeri".

Ranije danas, na ispraćaju Miloševića ispred Skupštine SCG govorili su njegovi sledbenici. Agencije procenjuju da je bilo prisutno nekoliko desetina hiljada, prema policiji oko 80.000 ljudi. Skup je organizovala Socijalistička partija Srbije, a saradnici, prijatelji i poštovaoci lika i dela Miloševića poručili su da će nastaviti njegov put i Haški tribunal, svetske sile i demokratske snage u zemlji optužili za njegovu smrt. 

Na skupu su govorili funkcioneri socijalista i radikala. Predsednik UO Udruženja Sloboda Bogoljub Bjelica je pročitao Miloševićev govor iz oktobra 2000, u kom je jednog od tadašnjih lidera opozicije Zorana Đinđića optužio da u ime stranih službi želi da preko DOS-a uspostavi marionetski režim u Srbiji. Bjelica je tom prilikom izneo i lični stav: "Živ je Slobodan, umro nije dok je Srba i Srbije".

Poštu su odali i funkcioneri Srpke radikalne stranke, a generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić pročitao je deo pisma Vojislava Šešelja, koji je uputio poslednji pozdrav, kako je naveo, svom velikim prijatelju. "A tebi, dragi prijatelju, dajem obećanje da ću se protiv haških kriminalaca boriti s istom žestinom s kojom si ti to činio, braneći istinu i našu srpsku otadžbinu", pročitao je Vučić.

Tokom skupa na bini na kojoj je bio izložen kovčeg prekriven srpskom zastavom i crvenim ružama i karanfilima, među onima koji su Miloševiću odavali poštu bili su i Aco Tomić, savetnik Vojislava Koštunice, dok je ovaj bio na mestu predsednika Jugoslavije, za bezbednost, akademik i ideolog SPS-a Mihailo Marković, lider ruskih komunista Genadij Zjuganov i kopredsednik Međunarodnog komiteta za odbranu Miloševića i bivši ministar pravde SAD Remzi Klark. Pored kovčega su stajali i Miloševićev haški svedok i penzionisani general VJ Božidar Delić, general u penziji Ljubiša Stojmirović, ruski general Leonid Ivašev, potpredsednik Parlamenta Rusije Sergej Baburin, bivši predsednik Crne Gore i premijer Jugoslavije Momir Bulatović, bivši predsednik Jugoslavije Zoran Lilić, bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, bivši prvi čovek Politike Hadži Dragan Antić i bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes.

Umrle dve osobe

Muškarac star oko 60 godina preminuo je neposredno pred početak komemorativnog skupa, blizu Skupštine. Beogradska hitna pomoć je za vreme komemoracije imala više od 50 intervencija, a pomoć su tražili uglavnom stariji građani. Još neindetifikovan muškarac, koji je, kako se saznaje, s grupom pristalica SPS-a stigao iz Kraljeva, najverovatnije je preminuo usled srčanog udara.

Ostali građani koji su tržili pomoć uglavnom su hospitalizovani u Urgentnom centru i drugim bolničkim ustanovama. Dragić Radović, načelnik smene Hitne pomoći, kaže da su pomoć uglavnom tražili hronični bolesnici, kod kojih je zbog gužve došlo do pogoršenja osnovne bolesti.

U centru Požarevca je oko 13.00 preminuo 61-godišnji Miladin Š. iz Prijedora, u Republici Srpskoj, koji je došao na sahranu, rečeno je Beti u požarevaškoj policiji, a požarevačkoj bolnici navode da je reč o srčanom udaru. Član Organizacionog odbora za sahranu Zvonimir Blagojević rekao je da Miladin Š. pred smrt bio veoma  uzbuđen i dodao da će više detalja biti saopšteno sutra.

Veliki broj policajaca obezbeđivao je zgradu Skupštine, a kordon je bio postavljen i u Takovskoj ulici, kod Glavne pošte. Tek pošto je automobil s telom Slobodana Miloševića napustio plato ispred Skupštine, pripadnici Žandarmerije povukli su se sa beogradskih ulica. Potparol MUP-a Srbije Dragana Kajganić izjavila je za B92 da policija nijednog trenutka nije intervenisala i da niko nije priveden.

Policija je procenila da bi ekipa B92 na skupu mogla da ima problema, pa je po odluci policije ekipa imala policijsko obezbeđenje. Na skupu nije bilo incidenata.

Penzioneri ne smeju da nose uniforme

U jednom periodu pored kovčega su stajale osobe u u vojnim uniformama, između ostalih načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić, koji je nosio počasnu uniformu i vojna odlikovanja, ali te osobe nisu aktivni pripadnici Vojske SCG, već penzioneri.

Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore saopštilo je, povodom pojavljivanja osoba u uniformama na skupu, da penzionisana vojna lica nemaju pravo na nošenje uniforme, niti njenih delova. "Te osobe to mogu učiniti samo u slučajevima kada su pozvani na proslavu dana svoje jedinice, na tehnički zbor ili u dane praznika SCG. Ministarstvo odbrane i Vojska SCG dosledno se pridržavaju zaključaka Vrhovnog saveta odbrane, od 13. marta, kojima nije dozvoljena upotreba jedinica VSCG u protokolu sahrane Miloševića. Prisustvo pripadnika Ministarstva i VSCG bez vojnih obeležja, u civilnoj odeći, privatan je čin i nije zabranjen. Oficirima i podoficirima penzionisanjem prestaje status profesionalnog vojnog lica”, saopštava Ministarstvo.

Drašković: Miting za sahranu naroda

Zloupotreba (FoNet)
Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da je u Beogradu na ispraćaju Slobodana Miloševića održan miting za sahranu naroda. "Nije to, kako rekoše, bila narodna sahrana, nego miting za sahranu naroda. Svi beogradski platoi i trgovi bili bi pretesni da prime žrtve Miloševića i njegove vladavine ubijene, obogaljene, raskućene, po svetu rasejane", rekao je Drašković Beti.

Sahrana pod lipom u Požarevcu

Pripreme u Požarevcu
Požarevac tokom prepodneva nije izgledao kao da će se tu nešto događati. U dvorištu porodične kuće Miloševića, pod lipom, ostavljena su dva grobna mesta. Ta lipa ima ulogu u životu Miloševića, što se vidi i iz citata iz dnevnika Mire Marković: "Sreda, 18. jun 1997. - Zašto su lipe važne? Lipe su cvetale, sreda je, nije subota, nije nedelja, nije vikend, ne mogu, prema tome, da idem u Požarevac. Sedela sam s mužem u prve prolećne dane pod tom lipom. Čekam subotu da odem tamo kao da nikad tamo nisam bila, kao da nikud osim tamo ne mogu da odem, kao da tamo želim da ostanem zauvek."

Strani novinari, koji su popunili kapacitete jedinog hotela u gradu, kažu da se ništa posebno nije primećivalo na ulicama Požarevca povodom sahrane i da je utisak da je sve vezano za organizaciju sahrane pomalo podsećalo na farsu. Kejt Koloni iz Dejli telegrafa: "Postavljane su zastave kad smo stigli, izgleda da ima dosta policije, ali mi izgleda da sve vezano za svakodnevni život uobičajeno, kao da gotovo nikog nije mnogo briga šta će se dešavati. Broj najavljenih koji će prisustvovati je mnogo niži od onog što je očekivano u inostranstvu. Posmatrajući pripreme i ono što se odvijalo ovih dana u Beogradu, sve podseća na farsu."

U požarevačkom radiju Bum 93 bio je običan radni dan, kao i program. U tom radiju navode da su ih tri puta zabranjivali, dve godine bili van etra Miloševićevim zabranama, da je prećeno i novinarima i zaposlenima, i da zbog toga smatraju da odluku o Danu žalosti ne treba poštovati.

I mnogi kafići radili su normalno, puštajući svojim gostima muziku. Neki vlasnici kafića organizovali su TV prenose skupa u Beogradu i prodavali i suvenire.

Dan žalosti poštovale su institucije pod ingerencijom opštine, a zastave su bile istaknute na pola koplja na svim važnijim zgradama u gradu.

Niko od porodice na sahrani

Dolazak na plato ispred skupštine
I pored povlačenja poternice koja je bila raspisana za Mirom Marković, ona ipak nije došla na sahranu svog muža. Sahrani Slobdana Miloševića ne pristvuju ni njegovi sin ni ćerka, Marko i Marija. Tokom komemoracije na platou ispred Skupštine SCG, potredsednik SPS-a Milorad Vučelić saopštio je da porodica Slobodana Miloševića neće prisustvovati sahrani. "Zbog kontroverznih izajva vlasti u Srbiji povodom bezbednosti Slobodana Miloševića, prilikom sahrane, a naročito zbog pretnji i ucena koje su upućena supruzi predsednika Srbije porodici se u stvari onemogućava dolazak na sahranu i porodica na njoj neće biti prisutna", rekao je on. 

Međutim, Marija Milošević, Miloševićeva kćerka, ogorčena je zbog odluke da njen otac bude sahranjen u Požarevcu i najavila je da će pokrenuti postupak za ekshumaciju kako bi on bio sahranjen u Crnoj Gori. Marija Milošević neće prisustvovati sahrani, već će, kako je navela, u to vreme biti s njegovim duhom na Cetinju, u crkvi u kojoj će mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa sveštenstvom služiti opelo. Mitropolit CPC-a Mihailo je ranije u izjavi Beti negirao da će služiti opelo povodom Miloševićeve smrti.

Dal' je u kovčegu?

Pošto Miloševićevoj sahrani ne prisustvuje niko od njegove najuže porodice u medijima su se pojavila nagađanja da Slobodan Milošević nije ni donet u Srbiju. Generalni sekretar SPS-a Zoran Anđelković kaže da su takva nagađanja besmislena. "Postoje razne gluposti, ali zamislite da je otvoren kovčeg. Milošević je već osam dana mrtav. Mi smo čak mislili i da promenimo kovčeg, ali pošto je vršena obukcija, to je limeni kovčeg unutra. Nemojte da me terate da kažem da je bez carinske deklaracije nemoguće da čak ni mrtvog čoveka poslati, i on mora da ima propratnicu".

Čitulje u Danu na 14 strana

Dolazak na plato (Fonet)
Udruženja i poštovaoci preminulog Slobodana Miloševica objavili su danas čitulje na 14 strana u podgoričkom listu Dan. Stranice tog dnevnika i prethodnih dana su bile prepune čitulja Miloševiću.

Poštovanje bivšem predsjedniku SRJ, često i u stihovima, odaju pojedini građani iz gotovo svih crnogorskih opština. Poslednja počast se odaje "besmrtnom vrhovnom komandantu", "heroju srpskog naroda", "najvećem Srbinu", "velikom sinu srpskog naroda", sa porukom da "velikan srpsko-crnogorskog naroda nije umro nego se samo preselio u vječnost".

Odavanje pošte u Podgorici

Nekoliko stotina građana Podgorice odalo je danas poštu Slobodanu Miloševiću. Isped hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici su zapačkeme sveće, a građani su u mimohodu izjavili saučešće članovima Miloševićeve šire porodice iz sela Lijeva Rijeka u Crnoj Gori, odakle on potiče.

Među onima koji su došli da odaju poštu bili su i pojedini funkcioneri opozicione Socijalističke narodne partije. Organizatori okupljanja su Bratstvo Miloševića, Udruženje Vasojevića Vaso i Udruženje boraca ratova od 1990.

Kostreš: Pošta žrtvama Miloševića

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš položiće u nedelju, 19. marta, u 11 časova, na Novom groblju u Beogradu, cveće na grobove Zorana Đinđića i Slavka Ćuruvije, a posle toga na Topčiderskom groblju na grobove Ivana Stambolića i Veselina Boškovića. Predsednik Skupštine Vojvodine namerava na ovaj način da oda poštu žrtvama terora režima Slobodana Miloševića, saopštio je njegov kabinet.

I omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine najavila je da će sutra u podne na Trgu slobode u Novom Sadu održati akciju "Sad je stvarno gotov", posvećenu politici Slobodana Miloševića. Aktivisti će deliti letke, a predviđeno je i postavljanje panoa, na kojem će građani ispisivati svoje stavove o posledicama Miloševićeve politike. 

Poslednja dva dana Beogradom kruži nepotpisana SMS poruka, koja poziva one koji su bili protiv politike Slobodana Miloševića da se okupe na Trgu Republike danas u 15 sati. "Proleće tri dana pre roka. Dođite da poželimo da nam se Milošević više ne ponovi. Znak raspoznavanja - balon. Prosledi dalje", piše u poruci. I dalje nije poznato ko stoji iza te akcije, a u policiji kažu da kod njih nikakav skup nije prijavljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

292 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: