Prodata Nacionalna štedionica

Predstavnici Vlade i Eurobanke EFG potpisali su ugovor o kupoprodaji 37,7 odsto državnog paketa akcija u Nacionalnoj štedionici.

Izvor: B92

Petak, 17.03.2006.

07:48

Default images

Ministar finansija Mlađan Dinkić i generalni direktor Eurobanke EFG Grupe Nikolas Nanopulos potpisali su ugovor o kupovini akcija za 35 miliona evra. Na konferenciji za novinare Dinkić je naveo da je država u Nacionalnu štedionicu uložila 5,1 milion evra, i to 1,2 miliona u novcu i 3,9 miliona u nekretninama.

On je rekao da će akcije biti plaćene po najvećoj ceni do sada postignutoj u privatizaciji bankarskog sektora, odnosno 7,5 puta više od uloženog iznosa.

Prema Dinkićevim rečima Nacionalna Štedionica spojiće se sa EFG Bankom, a nova organizacija nastaviće da obavlja poslove isplate stare devizne štednje građanima. On je objasnio da je Nacionalna Štedionica odlukom suda 2004. preuzela posao isplate stare devizne štednje od četiri velike banke kod kojih je pokrenut stečajni postupak i da se preuzimanje tog posla podrazumeva, iako to nije ušlo u tekst kupoprodajnog ugovora.

Upitan o statusu poslovnog prostora bivšeg ZOP-a koji je koristila Nacionalna štedionica, Dinkić je rekao da je konverzijom uloga u kapital, zatečenih deset odsto vlasništva države povećano na 37,7 odsto, dok će se za preostalih 13 ekspozitura ZOP koje koristi štedionca, plaćati zakup.

Komentarišući navode o privilegijama za pojedine manjinske akcionare, Dinkić je rekao da su sve optužbe na njegov račun bile isključivo političke i da je, kao ministar finansija - jedina osoba odgovorana za dokapitalizaciju bankarskog sektora - on za to nadležan tek od 2004. godine.

Nanopulos je naveo da je EFG bankarska grupacija u Srbiju do sada već uložila 130 miliona evra, ne računajući zajmove institucijama, što predstavlja izraz poverenja u potencijale Srbije. On je potvrdio da će EFG Banka i Nacionalna štedionica biti integrisane u jednu bankarsku organizaciju, koja će imati više od 100 filijala i 1.400 zaposlenih. "Mislimo da smo platili fer cenu, primerenu banci koju smo kupili. Ovom transakcijom stekli smo nove mogućnosti i ta cena je opravdana", rekao je Nanopulos odgovarajući na pitanja novinara.

Ambasador Grčke u Beogradu Hristos Panadopulos rekao je da je Grčka uložila 1,4 milijarde evra za zapošljavanje 22.000 radnika u Srbiji.

Đelić: Zaokruživanje priče

Božidar Ðeliæ (FoNet, arhiva)
Vlada prodaju državnih akcija u Nacionalnoj štedionici grčkoj EFG Eurobanci ocenjuje kao "vrlo povoljnu". Vlada Srbije potpisaće ugovor o prodaji državnih akcija u Nacionalnoj štedionici grčkoj EFG Eurobanci, koja je pre pola godine kupila većinski paket akcija u Nacionalnoj štedionici od privatnih vlasnika. Ovu prodaju u Vladi ocenjuju kao vrlo povoljnu, jer će državni paket od 37 odsto biće plaćen skuplje nego akcije svih do sada privatizovanih banaka u Srbiji.

Bivši ministar finansija Božidar Đelić se slaže da je država dobila dobru cenu za svoj paket akcija. On se međutim pita kako je moguće da privatni akcionari, koji su ranije prodali svoje učešće grčkoj banci, nisu dobili istu cenu: "Cena je visoka. S druge strane, ako je cena tako visoka, to znači da ono što investitor kupuje nije tržišno i potvrđuje tezu da ta institucija nije napravljena na tržišni način i da nema isključivo tržišne uslove poslovanja. Bilo kako bilo, očigledan je pokušaj da se ta priča zaokruži i završi".

Vlada Srbije odbila je u septembru prošle godine da proda svoj udeo po tada ponuđenoj ceni, ali su je Grci sada poboljšali. Nacionalna štedionica osnovana je pre četiri godine, a osim države osnivači su bila i pojedina srpska preduzeća, banke i osiguravajuće kuće. Država je bila vlasnik 62 odsto akcija i Nacionalna štedionica je dobila pravo na isplatu stare devizne štednje, kao i 60 odsto ekspozitura bivšeg ZOP-a.

Međutim, posle dokapitalizacije u kojoj država nije učestvovala, njen udeo pao je na 37 odsto. Podsetimo još da se u aferi trgovine strujom, koju je ispitivao Anketni odbor Skupštine Srbije, pominjala se Nacionalna štedionica i njeni akcionari Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: