Sahrana Miloševića u Požarevcu

Slobodan Milošević biće sahranjen u Požarevcu, izložen u muzueju na Dedinju. Pristalice SPS-a napale ekipu B92.

Izvor: B92

Sreda, 15.03.2006.

07:18

Default images

Mesto za izlaganje tela pre sahrane pored socijalista tražili su izgleda i predstavnici DSS-a, odnosno službenici Vlade. Poslednje mesto koje je predloženo jeste muzej u kompleksu 25. maj na Dedinju, gde se večeras od 22 časa nalazio sekretar Vlade Dejan Mihajlov, socijalisti Milorad Vučelić i Zoran Anđelković, zatim Aleksandar Vulin, bila je prisutna policija, a iz muzeja su iznošeni eksponati.

Policija je stajala na ulazu u muzej i nije dozvoljavala novinarima da se približe.

Ministar kulture Dragan Kojadinović prethodno je za B92 rekao da su ga zvali iz Sekreterijata Vlade Srbije i pitali da li telo Slobodana Miloševića može da bude izloženo u muzeju u memorijalnom kompleksu 25. maj na Dedinju. Informaciju da je to dogovoreno potvrdio je za B92 funkcioner SPS-a Žarko Obradović.

Kojadinović kaže da je on dao negativan odgovor i da da nema mesta, jer su u tom prostoru u toku dve izložbe. "Tamo nema prostora za bilo šta drugo što nije izložbenog karaktera", rekao nam je Kojadinović. Međutim, Kojadinović je za B92 rekao da on ne odlučuje o tome, već verovatno Direkcija za imovinu Republike Srbije, koja je vlasnik zgrade. Ukoliko bi se odlučili za uklanjanje izložbi, organizatori bi morali da se konsultuju sa ambasadama Kine i Irana, zemalja čiji su artefakti izloženi na izložbama starog kineskog novca i iranske narodne nošnje. Obradović je potvrdio u Poligrafu B92 da će telo Miloševića biti izloženo u tom muzeju od četvrtka u 12 sati do subote do 12 sati, nakon čega će biti prebačen u Požarevac, gde će biti obavljena sahrana.

U Demokratskoj stranci saznajemo da im iz DSS-a celog dana poručuju da će raskinuti koaliciju na lokalnom nivou zbog navodne opstrukcije napora za pronalaženje mesta odavanja počasti Miloševiću. DS je, inače, u većini u gradskoj upravi Beograda.

Takođe, prema informacijama do kojih je došao B92, prethodno su oko 18 sati generalni sekretar Vlade Srbije Dejan Mihajlov i šef kabineta Vojislava Koštunice Aleksandar Nikitović bili u Sava centru, gde su pokušali da se dogovore sa rukovodstvom tog kongresnog centra da telo Slobodana Miloševića bude tamo izloženo.

Kako saznajemo, tokom dana su vršeni pritisci iz Vlade Srbije da direktorka Sava centra Jasna Dimitrijević dozvoli da se telo Slobodana Miloševića izloži u tom objektu. Ona kaže da je dobila pismo Glavnog odbora SPS-a sa molbom da se zakupi velika dvorana od četvrtka do subote, ali da smatra da Sava centar nije primereno mesto za takve potrebe. Takođe, u Sava centru se sada održavaju koncert Lua Rida i sajam vina.

Tako se čini da telo bivšeg haškog optuženika i predsednika nijedna institucija neće da izloži za odavanje poslednje počasti. Organizatori sahrane iz redova socijalista odustali su od ideje da kovčeg sa telom svog pokojnog predsednika izlože u prostorijama stranke na Studentskom trgu, zatim je odbijen njihov zahtev za izlaganje kovčega u šatoru ispred Skupštine državne zajednice, a kako saznajemo, bilo je razgovra i o prostoru Doma sindikata. Nezvanično, organizatori sahrane zvali su u toku dana uprave Hale Limes, Pionira i Hale sportova i ostali bez pozitivnog odgovora.

U privatnoj mrtvačnici

Telo Miloševića dopremljeno je iz Holandije u Beograd, popodnevnim letom Jata. Na beogradskom aerodromu, gde se okupilo oko 1.000 pristalica Miloševića, kovčeg su preuzeli funkcioneri stranke među kojima su bili Milorad Vučelić, Milutin Mrkonjić, Bogoljub Bjelica, kao i Dragan Hadži-Antić. Oni su kovčeg prekrili srpskom zastavom i poljubili ga.

Potpredsednik SPS-a Milorad Vučelić izjavio je da će ispraćaj posmrtnih ostataka Miloševića iz Beograda biti organizovan u subotu u 12 sati ispred Skupštine SCG.

Telo je sa aerodroma otpremljeno u privatnu mrtvačnicu u zgradi bolnice Sveti Sava, gde se popodne okupilo nekoliko stotina pristalica Miloševića. Ispred mrtvačnice više nema okupljenih građana. Bolnica za kardiovaskularne bolesti Sveti Sava apelovala je na građane da se ne okupljaju izpred zgrade te ustanove da ne bi otežali normalno funkcionisanje bolnice, koja neprekidno dežura i u kojoj se leče teško oboleli pacijenti.

U saopštenju bolnice takođe se negira da je kovčeg sa telom preminulog Miloševića dopremljen u tu ustanovu i dodaje da je Milošević smešten u privatnu mrtvačnicu, koja se nalazi u istoj zgradi. Uprava bolnice negira navode pojedinih medija da će u toj ustanovi biti obavljena još jedan autopsija tela Slobodana Miloševića.

Marko Milošević, nije doputovao iz Amsterdama u Beograd već je, kako saznajemo, otputovao za Moskvu. Dolazak porodice Milošević se tek očekuje. Slobodan Milošević biće sahranjen u subotu popodne, u Požarevcu, u dvorištu porodične kuće.

Pripreme za sahranu

Po odluci porodice, Milošević će biti sahranjen u subotu u Požarevcu, u dvorištu porodične kuće, pod lipom koja, kako tvrde izvori B92 u SPS-u, ima sentimentalni značaj za bračni par Milošević. Pogrebni ostaci Slobodana Miloševića u Požarevcu će biti izloženi, pre sahrane, u sedištu SPS-a.

Za sahranjivanje u okviru privatnog poseda potrebna dozvola Skupštine opštine Požarevac, a vanredna sednica parlamenta zakazana je za četvrtak u 10 sati ujutro. U Požarevcu je na vlasti koalicija Socijalističke partije Srbije, Srpske radikalne stranke i Pokreta Snaga Srbije.

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović očekuje da će poslanici Skupštine opštine Požarevac odobriti da Milošević bude sahranjen u dvorištu porodične kuće.

Obradović je u Poligrafu B92 rekao da je SPS obavio konsultacije sa poslaničkim grupama koju čine SO Požarevac po tom pitanju i dodao da bi bio iznenađen ukoliko taj predlog ne bi bio prihvaćen. On je rekao da je porodica bivšeg predsednika odlučila gde će on biti sahranjen.

Advokat Goran Petrović, generalni sekretar požarevačkog Odbora za ljudska prava, objašnjava za B92 da jedino odlukom lokalnom parlamenta, prema Zakonu o grobljima, nekome može biti omogućeno da sahranu nekog svog bližnjeg obavi u dvorištu porodične kuće. Direktor komunalnog, Saša Valjarević, kaže da se unutar kuće obavljaju pripreme za sahranu.

Inače, požarevački otporaši su, po preporuci inspektora policije, Miodraga Gajića, tražili i dobili policijsko obezbeđenje koje bi ih moglo zaštititi od eventualnih napada Miloševićevih pristalica.

Pripreme za sahranu paralelno teku i u Beogradu, sve pod kontrolom funkcionera SPS-a Milorada Vučelića, koji uporno naglašava da to radi po nalogu porodice preminulog: "Tokom sutrašnjeg dana posmrtni ostaci Slobodana Miloševića biće izloženi u Beogradu, odlučićemo gde, tako da će građani moći u mimohodu da odaju poštovanje našem i njihovom predsedniku Slobodanu Miloševiću. Ja očekujem da i profesor Mira Marković i Marko Milošević, sa kojima sam stalno u kontaktu, sasvim sigurno dođu na sahranu, naravno, očekujem i Milicu i njegovog unuka."

Socijalistička partija Srbije zakazala je za sutra u 12 sati skup ispred Skupštine SCG i najavila dolazak većeg broja građana, potvrđeno je agenciji Beta u MUP-u Srbije.

Pitanje bezbednosnog rizika i napad na B92

Pristalice Miloševiæa u trenutku napada na ekipu B92
Prema izjavi ministra policije Dragana Jočića. MUP je spreman da obezbedi sahranu i taj skup ne ocenjuje kao skup visokog rizika: "Nikakve posebne pripreme nismo imali, jednostavno, mi imamo određene planove po kojima postupamo i mislim da ta sahrana ne nosi nikakve bezbednosne rizike. U svakom slučaju, sve ono što je neophodno da zaštitimo javni red i mir, od bilo čijeg uznemiravanja".

Međutim, danas su pristalice SPS-a napale ekipu B92, koja je izveštavala ispred bolnice Sveti Sava, u koju je dopremljeno telo Miloševića. Novinara B92 Petra Gajića i snimatelja Spasu Dakića fizički je napala veća grupa pristalica Miloševića, vređajući ih i psujući. Dakiću su od siline udarca pale naočare, dok je Gajić udaren rukom u gužvi i pogođen ledenicom u nogu dok je davao izveštaj u kameru. Čitav tok napada je snimljen, a policija je intervenisala razdvojivši napadače od televizijske ekipe, ali izgrednike nije legitimisala niti privela.

"Od  trenutka kada je B92 prva u svetu objavila vest o smrti Slobodana Miloševića, pretnje usmerene ka našoj kući ne prestaju. Preti se napadima na zgradu B92, njenim paljenjem i postavljanjem bombi, preti se likvidacijom čelnih ljudi. B92 donela je zbog ovoga odluku o pojačavanju obezbeđenja zgrade i ljudi. Policija je obaveštavana o pretnjama i još od subote obezbeđuje zgradu na profesionalan način", saopštila je B92.

B92 će, povodom današnjeg napada, nadležnom javnom tužiocu podneti predlog za krivično gonjenje u skladu sa odredbama važećeg Zakonika o krivičnom postupku za sprečavanje emitovanje programa. B92 od državnih organa zahteva da obezbede vladavinu prava i red na ulicama Srbije, slobodan rad novinara i poštovanje njihovih prava da prikupljaju i objavljuju informacije o svemu onome o čemu javnost ima pravo da zna, stoji u saopštenju ove medijske kuće, koje u celosti možete pročitati ovde.

Demokratska stranka najoštrije je osudila napad na snimatelja i novinara B92 ispred bolnice Sveti Sava. Demokratska stranka smatra skandaloznom izjavu ministra Jočića da sahrana Slobodana Miloševića "ne nosi nikakve bezbednosne rizike", kao i obećanje "da će MUP učiniti sve što je potrebno da zadrži javni red i mir". DS zahteva od svih nadležnih državnih organa da učine maksimum i da svim građanima garantuju bezbednost.

I vladajuća stranka G17 plus je osudila napad pristalica SPS-a na novinara i snimatelja B92. "Očekujemo od nadležnih organa, posebno u narednim danima, da maksimalno obezbede red u zemlji i pravo na slobodan rad svih novinara i predstavnika medija", navodi ta stranka.

Pasoš Mirjane Marković

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić izjavio je da MUP nema informacije da li će supruga Slobodana Miloševićeva Mirjana Marković doći na sahranu. On je rekao da policija nema nalog za njeno hapšenje, ako se pojavi u zemlji. Mirjana Marković mogla bi biti pritvorena jedino ukoliko se ne odazove sudskom pozivu, navode u Okružnom sudu u Beogradu.

Ministar Jočić je rekao da će, u slučaju da Mira Marković i Marko Milošević dođu na sahranu, policija postupati po nalozima suda što znači da oni neće biti ni privedeni: "Nalozi suda su da obezbedi prisustvo pri davanju podataka Mire Marković povodom slučaja za koji se tereti. Nema postupanja pri ovom slučaju. Sud je rekao da nema pritvaranja i ono što je sud naredio, to je naredba MUP-a Miri Marković da mora da se odazove na svaki poziv. MUP nema nalog da oduzme putnu pasoš Miri Marković prilikom ulaska u zemlju."

Međutim, Dragan Jočić naknadno je saopštio da je Okružni sud u Beogradu dostavio stanici granične policije u Beogradu detaljno uputstvo, u kome se navodi da je potrebno izdati nalog da Mirjana Marković preda pasoš nadležnom sudu kada bude u Srbiji. On je dodado da je to uputstvo do njega stiglo kasnije danas.

U Okružnom sudu u Beogradu saznajemo da je MUP obavestio taj sud da je pasoš SRJ na ime Mire Marković njoj još ranije oduzet i da se nalazi u MUP-u u Ljermontovoj.

Portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić kaže za B92 da je MUP obavestio taj sud da je pasoš SRJ na ime Mire Marković oduzet ranije i da se nalazi u MUP-u u Ljermontovoj ulici. "Od MUP-a je zatraženo da prilikom ulaska okrivljene Mire Marković u zemlju istoj nalože da svoju putnu ispravu preda u sud. Ovakav nalog dostavljen je svim pograničnim prelazima, kao i Aerodromu Surčin u Beogradu. Istom prilikom okrivljenoj će biti uručen poziv za glavni pretres, tako da, ako se ona ne odazove pozivu suda, i svoj izostanak ne opravda, biće lišena slobode i stavljena u pritvor", kaže Ramićeva.

Ivana Ramić ranije danas demantovala je nezvanične informacije o podnošenju zahteva za povlačenje optužnice koja tereti Miru Marković. Tužiteljka Okružnog javnog tužilaštva Mira Ilić izjavila je da optužnica ostaje na snazi i da ne može da bude povučena. Ona je za naš Radio rekla da zakon takvu mogućnost ne predviđa, i da Tužilaštvo ništa ne obavezuje da postupi po, eventualnom, zahtevu za povlačenje optužnice.

Dobili status izbeglica u Rusiji

Supruga i sin bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića, Mirjana Marković i Marko Milošević, imaju u Rusiji status izbeglica, javlja ruska agencija Interfaks, pozivajući se na izvore u ruskim pravosudnim organima.

"Oni žive u Rusiji na osnovu dobijanja azila i imaju status izbeglica, što im omogućava da bez ograničenja prelaze granicu", kazao je taj neimenovani izvor. Sagovornik agencije nije isključio mogućnost da su oni u međuvremenu dobili i privremeni boravak.

Previranja u SPS-u

U SPS-u do popodneva nisu mogli da kažu ko od članova porodice Slobodana Miloševića dolazi na sahranu, te da je u partiji sukob među strujama koje predvode Ivica Dačić i Milorad Vučelić oko vlasti u stranci. Dačić je, u međuvremenu zatražio od predsednika parlamenta da odloži sednicu Skupštine zakazanu za ponedeljak, što je ocenjeno kao pokušaj da ta partija dobije na vremenu za donošenje odluku o tome kakav stav će zauzeti po pitanju podrške koju pružaju Vladi Vojislava Koštunice.

Stranke koje čine vladajuću koaliciju ocenile su da ne postoji realna opasnost da Vlada Srbije padne jer će je poslanici Socijalističke partije Srbije i dalje podržavati.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović odbacio je optužbe SPS-a u vezi sa sahranom Miloševića i naveo da se prema mogućnosti da Milošević bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana odredio u skladu sa ingerencijama gradonačelnika.

"Svako drugo mesto sahrane ne podrazumeva moju odluku i nisam se o tome izjašnjavao. Ako je namera zastupnika porodice Milošević da on bude sahranjen u Beogradu, smatram da taj čin mora da bude obavljen na dostojanstven način, prema mogućnostima koje može da ponudi uprava preduzeća 'Pogrebne usluge' uz poštovanje propisa", naveo je Bogdanović.

Sutra rezultati toksikologije

Kako B92 nezvanično saznaje, rezultati toksikoloških analiza tkiva uzetih sa tela Slobodana Miloševića biće sutra objavljeni. U toku je interna istraga Haškog tribunala o uzroku smrti Miloševića, koja se odvija nezavisno od toga što je i sam sud zvanično saopštio da je najpoznatiji pritvorenik umro od infarkta.

Danas je predsednik Tribunala Fausto Pokar doneo nalog, prema kojem sudsko veće koje sprovodi istragu treba da odluči hoće li ukinuti oznaku poverljivo sa dokumenata i materijala koji se odnose na zdravstveno stanje pokojnog haškog optuženika, kako bi istraga obuhvatila i ta dokumenta.

Uvid u ta dokumenta imali bi, ako budu otpečaćeni, sudija Tribunala Kevin Parker i holandske vlasti koji sprovode istragu, piše u nalogu Pokara. Svi podnesci o Miloševićevom zdravlju tokom četvorogodišnjeg suđenja bili su poverljivi i u njih su imale uvid samo sudije, Odbrana i Optužba, što je uobičajeno u svim postupcima pred Tribunalom.

Del Ponteova odbacila ocene ruske dume

Glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte odbacila je ocene ruske državne dume da je dalje postojanje tog suda nesvrsishodno, ocenjujući da su one "nelogične".

U izjavi RIA Novosti, ona je kazala da je Tribunal istraživao najozbiljnije ratne zločine, izvršene na tlu bivše Jugoslavije, i da "još nisu završeni svi poslovi". "Govoriti u ovom trenutku da je dalji rad tribunala nesvrsishodan i vezivati to sa Miloševićevom smrću je, najblaže rečeno, nelogično", rekla je Del Ponteova.

Ona je navela da poziv Dume da se zatvori Haški tribunal znači da donji dom ruskog parlamenta smatra "da je Tribunal osnovan samo zbog jednog čoveka". Ona je kategorično demantovala optužbe Dume da Tribunal primenjuje dvostruke standarde i da je politizovan.

Duma je danas jednoglasno usvojila dokument kojim se poziva na ukidanje Haškog tribinala i obustavljanje svih optužnica pošto, kako je ocenjeno, "Tribunal nije uspeo da realizuje cilj zbog kojeg je osnovan". Te odluke međutim imaju samo deklarativan karakter.

Juče u Hagu

Juèe preneto telo Miloševiæa u Amsterdam (Fonet)
Činjenicu da se Marko Milošević juče nije pojavio pred novinarima, iako je to bilo najavljeno, advokat Tomanović je objasnio rekavši da Marko Milošević nije došao u Hag kako bi davao spektakularne izjave, nego preuzeo očevo telo.

Marko Milošević je u Hagu koristio vozilo s ruskim diplomatskim tablicama. U Ambasadi Rusije u Beogradu nisu želeli da odgovore na pitanje B92 zbog čega je Rusija naglo povećala interesovanje za Miloševića i njegovu porodicu, kako je moguće da se udovica Slobodana Miloševića Mira Marković slobodno šeta po toj zemlji kada je za njom raspisana Interpolova poternica, zbog čega je automobil s ruskim diplomatskim tablicama juče u Hagu bio na raspolaganju Miloševićevom sinu Marku. Na slična pitanja nije bilo odgovora ni u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije. 

Drugi Miloševićev pravni savetnik Branko Rakić, upitan da li su ruski lekari, koji su bili u holandskom institutu za sudsku medicinu, bili informisani o obdukciji Slobodana Miloševića koju su sproveli holandski patolozi, a posmatrali eksperti iz Srbije, i da li su doneli neki zaključak, odgovorio je odrečno, rekavši da bi to bilo neozbiljno pre proučavanja detalja nalaza obdukcije. Rakić je dodao kako Marko Milošević veruje da je njegov otac otrovan u pritvoru Haškog tribunala i da je neadekvatno lečen.

Rakić je rekao da je logično da pogrebu Miloševića prisustvuje i njegova supruga Mira Marković. On je potvrdio da će telo Miloševića biti preneto u Beograd redovnim avionom Jata, a da će pripreme za sahranu biti obavljene u Beogradu. Porodica Slobodana Miloševića ovlastila je potpredsednika Socijalističke partije Srbije Milorada Vučelića da organizuje sahranu. "Pripreme za sahranu, koja će biti obavljena do kraja nedelje, odvijaće se u Beogradu. Očekujemo da cela porodica Milošević bude u Beogradu, a logično je da pogrebu prisustvuje i udovica Mira Marković, a da li će ona zaista i biti u Beogradu najviše zavisi od vlasti Srbije", rekao je Rakić.

Marko Milošević i Mira Marković su naveli da je Vučelić dugogodišnji prijatelj i saradnik Slobodana Miloševića, a Vučelić je sinoć, gostujući na RTS-u izjavio da će Milošević biti sahranjen u Srbiji. "Slobodan Milošević definitivno će biti sahranjen u Srbiji, kako i dolikuje predsedniku Srbije i Jugoslavije i Socijalističke partije Srbije. Odbor za doček će sačekati telo Slobodna Miloševića na aerodromu, a građane ćemo naknadno obavesti o komemoraciji, mestu gde će telo biti izloženo i o sahrani", kaže Vučelić. Potpredsednik SPS-a je rekao da očekuje da će se porodica Milošević u narednim danima okupiti u Beogradu pošto su se za to stekli uslovi. 

Posle odluke Okružnog suda u Beogradu, Mira Marković može da dođe u zemlju pošto poternica raspisana za njom više nije na snazi. Sud je na osnovu jemstva od 15.000 evra prihvatio da ona ostane na slobodi, odnosno da ne bude privedena ako dođe u zemlju radi sahrane. Optužnica ostaje, a ako Mira Marković 23. marta ne dođe na suđenje, sud će ponovo raspisati poternicu.

Telo Slobodana Miloševića sinoć je iz Haga preneto u mrtvačnicu aerodroma Shiphol u Amsterdamu. 

Bulatović među poslednjima 

Momir Bulatović, bivši predsednik Crne Gore i savezne vlade u vreme Miloševićevog režima, bio je među poslednjima koji su Slobodana Miloševića videli živog. Poslednja tri dana proveli su pripremajući Bulatovićevo svedočenje u Haškom tribunalu u procesu protiv Miloševića. Bulatović kaže da je nakon poslednjeg sastanka u petak, Milošević planirao da se dobro odmori za narednu nedelju. Prema njegovom mišljenju, Milošević nije izgledao kao neko ko želi da se ubije.

"Oko 16 sati tog dana, Slobodan Milošević bio je toliko umoran da je zamolio da prekinemo sa radom. Već smo prošli najveći deo mog svedočenja i on je bio veoma zadovoljan obavljenim poslom. Smatrao je da je pripremljeni materijal, krunski dokaz njegove odbrane i pokazatelj njegove apsolutne nevinosti u odnosu na tužbu. Tražio je da ne radimo za vikend, kako bi se odmorio. Planirali smo da nastavimo u ponedeljak radimo ceo dan i obavimo završne pripreme. Rastali smo se oko 17 časova, a te večeri je Slobodan Milošević umro", svedoči Bulatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

255 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: